:: دوره 15، شماره 11 - ( بهمن 1396 ) ::
جلد 15 شماره 11 صفحات 835-842 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ارتباط بین خودکارآمدی و تبعیت از رژیم غذایی در بیماران تحت همودیالیز
سحر کاظمی1، علیرضا دیدارلو2، حمیدرضا خلخالی2، آرام فیضی 3
1- دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
2- دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
3- دانشیار پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول)
چکیده:   (401 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: تبعیت از رژیم غذایی، محدودیت مایعات و درمان‌های دارویی در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی که تحت همودیالیز قرار دارند امری ضروری می‌باشد. این مطالعه باهدف بررسی ارتباط بین خودکارآمدی و تبعیت از رژیم غذایی در این بیماران صورت گرفته است.
مواد و روش کار: مطالعه مورد_ شاهدی که بر روی 310 بیمار تحت درمان با همودیالیز مراجعه‌کننده به مراکز آموزشی درمانی طالقانی ارومیه انجام گرفت. بیماران به‌صورت تمام شماری و بر اساس متوسط نتایج پارامترهای آزمایشگاهی به دو گروه تبعیت کننده از محدودیت‌های رژیم غذایی و گروهی که از محدودیت‌های رژیم غذایی خود تبعیت نمی­کردند، تقسیم شدند. خودکارآمدی بیماران دو گروه با استفاده از یک ابزار روا و پایای محقق ساخته اندازه‌گیری شده و مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج حاصل از مقایسه داده‌های جمعیت شناختی (سن، جنس و...) نشان داد که بین دو گروه تفاوت معنی‌دار آماری وجود ندارد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین نمرات خودکارآمدی در گروه تبعیت کننده از رژیم غذایی (30/6±64/41) و گروهی که آر رژیم غذایی تبعیت نمی­کردند، (83/6±08/34) نشان‌دهنده‌ی اختلاف معنی‌دار در بین دو گروه بود (P<0/05).
بحث و نتیجه‌گیری: گروه تبعیت کننده از رژیم غذایی در مقایسه با گروهی از رژیم غذایی تبعیت نمی­کردند از خودکارآمدی بالاتری برخوردار بودند. لذا انجام اقداماتی در جهت ارتقا خودکارآمدی این بیماران احتمالاً با افزایش پذیرش رژیم غذایی و بهبود نتایج درمان همراه خواهد بود.
 
واژه‌های کلیدی: خودکارآمدی، تبعیت کردن، دیالیز
متن کامل [PDF 491 kb]   (172 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری


XML   English Abstract   Print



دوره 15، شماره 11 - ( بهمن 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها