دوره 19، شماره 8 - ( آبان 1400 )                   جلد 19 شماره 8 صفحات 642-633 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دکتری تخصصی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- کارشناسی ارشد مشاوره در مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، ebrahimisamira440@gmail.com
3- دکتری تخصصی، روانشناسی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
4- دکتری تخصصی، اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده:   (1577 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: عوارض دود سیگار محیطی بر سلامت مادر و جنین کاملاً شناخته شده است و لازم است مداخلاتی برای کاهش تماس زنان باردار با دود سیگار محیطی انجام شود. مطالعه حاضر باهدف تعیین تأثیر مصاحبه انگیزشی زوجین در بارداری بر میزان مصرف سیگار همسران خانم‌های باردار در منزل صورت گرفت. مواد و روش کار: این کارآزمایی بالینی با حضور 112 زوج (56 زن باردار غیر سیگاری با همسر سیگاری) انجام شد. نمونه‌گیری به‌صورت چندمرحله‌ای انجام گرفت. ابتدا شهر ارومیه با توجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی حاکم بر شهر به سه بخش تقسیم و از هر بخش دو مرکز جامع سلامت به شکل تصادفی انتخاب شد. جهت تخصیص تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله از روش تصادفی سازی بلوکه بندی استفاده شد. افراد هر دو گروه پرسشنامه مشخصات فردی اجتماعی و رفتار مصرف سیگار را تکمیل کردند. مصاحبه انگیزشی با زوجین گروه مداخله در 5 جلسه 60 دقیقه­ای با تواتر دو بار در هفته انجام گرفت. گروه کنترل مراقبت­های روتین دوره بارداری را دریافت کردند. پس‌آزمون در گروه کنترل و مداخله یک هفته و یک ماه بعد از مداخله انجام شد. داده­ها با آزمون‌های پارامتریک و ناپارامتریک و اندازه‌های تکراری در سطح معنی‌داری کمتر از 05/0 با نرم‌افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: 102 زوج مداخله را به‌طور کامل دریافت کردند. در گروه مداخله میانه سیگار مصرفی در یک هفته اخیر، قبل از مداخله (5/172-70) 110 نخ، یک هفته بعد مداخله (5/135-40) 70 نخ و یک ماه پس از مداخله (5/122-46) 50/69 نخ بود که روند کاهشی در طول زمان داشت. این میزان تفاوت، در زمان­های مذکور ازنظر آماری معنی­داری بود (00/0>P). نتیجه‌گیری: می‌توان از مصاحبه انگیزشی زوجین برای کاهش مصرف سیگار توسط همسر استفاده کرد که درنهایت تغییر رفتار باعث کاهش تماس مادر باردار با دود سیگار محیطی می‌شود.
متن کامل [PDF 762 kb]   (660 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.