فاطمه ایمنی، مسعود صادقی، سیمین غلامرضایی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( فروردین ۱۳۹۷ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: با توجه به شیوع بالا و افزایش بروز موارد جدید دیابت و عوارض ناتوانکننده آن، بررسی عوامل مرتبط با کنترل بیماری ضروری میباشد. بنابراین این مطالعه باهدف بررسی تأثیر معنویت درمانی گروهی بر خوددلسوزی و کنترل قندخون زنان مبتلا به دیابت نوع دو در شهرستان اقلید انجام شد.
مواد و روش کار: طرح پژوهش شبه تجربی از نوع پیشآزمون و پسآزمون با گروه آزمون و کنترل است. از بین زنان مبتلا به دیابت نوع دو که در شبکه بهداشت و درمان شهرستان اقلید پرونده داشتند، ۳۰ نفر بهصورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه ۱۵ نفر) جایگزین گردیدند. در پیشآزمون، پرسشنامه خوددلسوزی نف (۲۰۰۳) توسط شرکتکنندگان تکمیل و نمونه خون از همه افراد گرفته شد. سپس مداخله با روش معنویت درمانی گروهی به مدت ۱۰ جلسه ۹۰ دقیقهای بر روی گروه آزمایش اجرا شد. برای تحلیل دادهها از نرم افزا SPSS ویرایش ۱۹ استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که اثر متغیر مستقل بر روی متغیر وابسته قابلملاحظه و معنادار بوده است و معنویت درمانی برخوددلسوزی و ابعاد آن (مهربانی با خود، قضاوت در مورد خود، احساس مشترکات انسانی، انزوا، ذهن آگاهی و فزون همانندسازی) و قندخون بیماران دیابتی تأثیر گذاشته است.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس نتایج، معنویت درمانی گروهی در بیماران دیابتی میتواند میزان خوددلسوزی را ارتقاء دهد و همچنین میزان قندخون آنها را کنترل کند. بنابراین پیشنهاد میشود از این روش برای درمان و کاهش پیامدهای جسمانی و روانی دیابت استفاده شود.
فرشته حسین پور، فاطمه رضایی، سیمین غلامرضایی،
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: دوران بارداری یکی از حساسترین دوران زندگی زنان میباشد که با توجه به تغییرات جسمانی به لحاظ روانی نیز تحولاتی را به همراه خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر پیشبینی ذهنآگاهی زنان باردار بر اساس دشواری در تنظیم هیجانات، استرس ادراکشده، اضطراب و افسردگی بود. مواد و روش کار: جامعه شامل زنان مراجعهکننده به کلینیکهای زنان و زایمان شهر خرمآباد بود و نمونه شامل ۱۰۰ نفر از این زنان بود که بهصورت در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری دادهها از پرسشنامههای ذهنآگاهی براون و ریان، استرس ادراکشده کوهن و همکاران، پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گرتز و رومر، اضطراب بارداری وندنبرگ و افسردگی ادینبورگ استفاده شد. دادهها به روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گامبهگام، توسط نرمافزار SPSS- ۲۱ مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند. یافتهها: یافتهها حاکی از آن بود، بین ذهنآگاهی با دشواری در تنظیم هیجان، استرس ادراکشده، اضطراب و افسردگی همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. در گام اول دشواری در تنظیم هیجان تنهایی ۶۲/۰ از تغییرات ذهنآگاهی را پیشبینی کرده در گام دوم با اضافه شدن متغیر اضطراب بارداری این مقدار به ۶۵/۰ رسیده است. در گام سوم استرس ادراکشده مقدار فوق تا ۶۷/۰ افزایش داده است. بنابراین، مؤلفههای دشواری در تنظیم هیجان، اضطراب بارداری و استرس ادراکشده درمجموع نقش معناداری در پیشبینی تغییرات ذهنآگاهی زنان باردار دارند. نتیجهگیری: با توجه به بالا بودن سطح استرس، اضطراب و افسردگی در بین زنان باردار و پایین بودن تنظیم هیجان آنان میتوان با تمهیداتی در رابطه با درمانهای مبتنی بر ذهنآگاهی به کاهش مشکلات در جامعه مذکور کمک نمود.