AU - Hakimi, Sevil AU - Zeynali, Leila AU - Farshbaf Khalili, Azize AU - Nourizadeh, Roghayyeh AU - Bagher Hosseini, Mohammad AU - Khatibshahidi, Shirin TI - LEVELS AND PREDICTORS OF MACRONUTRIENTS IN MATURE HUMAN MILK PT - JOURNAL ARTICLE TA - UNMF JN - UNMF VO - 17 VI - 10 IP - 10 4099 - http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-3932-fa.html 4100 - http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-3932-fa.pdf SO - UNMF 10 AB  - پیش‌زمینه و هدف: تغذیه با شیر مادر به خاطر منافعی که برای کاهش عوارض و مرگ‌و‌میر نوزاد و کمک به کنترل هزینه­های مراقبت­های بهداشتی دارد، یک استراتژی مهم در بهداشت عمومی به شمار می­آید. شیر مادر با دارا بودن درشت مغذی­ها و ریزمغذی‌های متنوع، نقش تغذیه‌ای و بیولوژیکی خود را در رشد و تکامل بهینه نوزاد ایفا می­کند. با توجه به اهمیت تغذیه با شیر مادر، این مطالعه باهدف تعیین سطوح و پیشگویی­کننده­های درشت مغذی­ها در شیر رسیده انسان انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی - تحلیلی در طی ماه­های مهر تا بهمن سال 1397 در شهر تبریز انجام شد. تعداد 102 نفر از زنان زایمان کرده به روش سزارین یا واژینال با رعایت معیارهای ورود و خروج، با استفاده از نمونه­گیری در دسترس، انتخاب شدند. نمونه شیر رسیده مادران در روز 1±15 بعد از زایمان جمع‌آوری‌شده و با استفاده از دستگاه لاکتواسکن، درشت مغذی­های شیر (لاکتوز، چربی، پروتئین( و همچنین میزان انرژی شیر سنجیده شد. یافته ­ها: میانگین لاکتوز، پروتئین، چربی و انرژی شیر رسیده مادران در هر دو گروه به ترتیب عبارت بودند از:g/ml(30/7)، g/ml(78/2)، g/ml(65/3) و kcal/ml(81/68). فاکتورهای مؤثر بر مقادیر لاکتوز و چربی شیر مادران در هر دو گروه به ترتیب عبارت بودند از: وزن فعلی مادر، وزن تولد نوزاد و روش زایمان. نتیجه ­گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهایی مانند روش زایمان، پیشگویی­کننده­ی سطوح درشت مغذی­ها در شیر مادر هستند و آنچه مربوط به نتایج آنالیز چند متغیره می­شود حاکی از آن است که در شیر مادرانی که زایمان واژینال داشتند سطح لاکتوز بالاتر بود. با توجه به اهمیت درشت مغذی­ها در رشد و سلامت نوزاد، توجه به این فاکتورها و خصوصاً ترویج روش زایمان واژینال از اهمیت بالایی برخوردار است. CP - IRAN IN - LG - eng PB - UNMF PG - 758 PT - Research YR - 2020