1- استادیار پرستاری، گروه داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- دانشیار پرستاری، گروه روان، پرستاری روان، بهداشت جامعه و فن، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
3- دانشآموخته کارشناسی ارشد روانپرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول)
4- استادیار آمار زیستی، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده: (689 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: سرطان بهعنوان دومین علت مرگومیر در ایران، جان 79 هزار نفر از مبتلایان را تنها در سال 2021 گرفته است. هرچند سرطان بیشتر زندگی شخص مبتلا را درگیر میکند، ولی مبارزه با سرطان یک امر خانوادگی است، زیرا این بیماری با ماهیت چالشبرانگیز خود در طی دوره درمان، زندگی افرادی که بیشترین وظیفه مراقبت را بر عهده دارند نیز تحت تأثیر قرار میدهد. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر موسیقیدرمانی غیرفعال بر کیفیت زندگی مراقبین خانواده بیماران مبتلا به سرطان در حال شیمیدرمانی مراجعهکننده به بیمارستان آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه در سال 1401 است.
مواد و روش کار: این مطالعه نیمه تجربی با طرح قبل و بعد بدون گروه کنترل و با نمونهگیری از افراد در دسترس انجام شد. تعداد 30 مراقب خانوادگی وارد مطالعه شدند. مداخله شامل موسیقیدرمانی غیرفعال با صدای طبیعت در کنار تصاویر متحرک از طبیعت بود که بر روی فرد مبتلا و مراقب خانوادگی او هر هفته دو روز و به مدت یک ماه اعمال شد. ابزار استفادهشده در این مطالعه شامل پرسشنامه دموگرافیک و کیفیت زندگی مراقب خانوادگی بیمار سرطانی که قبل و بعد از مداخله توسط افراد تحت مطالعه تکمیل شدند. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخه 16 انجام شد. سطح معنیداری 05/0> P در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج نشاندهنده اختلاف معنادار آماری در میانگین کیفیت کلی زندگی مراقب خانوادگی (0001/0=P) میباشد. در خرده مقیاسهای این پرسشنامه بار مراقبتی (0001/0=P)، گسیختگی سبک زندگی (002/0=P)، سازگاری مثبت (0001/0=P) و نگرانی اقتصادی (0001/0=P) معنادار شدند.
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که موسیقیدرمانی غیرفعال میتواند جزء روشهای کمهزینه، بیضرر و تأثیرگذار بر کیفیت زندگی مراقبین خانوادگی بیماران مبتلا به سرطان باشد. موسیقیدرمانی غیرفعال میتواند در کنار درمان این بیماری صعبالعلاج باعث کاهش آسیب به روان و آرامش آنها شده و از بروز بیماریهای زمینهای پیشگیری کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری