Nursing and Midwifery Journal
مجله پرستاری و مامایی
Nursing and Midwifery Journal
Medical Sciences
http://unmf.umsu.ac.ir
1
admin
2717-0306
2717-0306
8
10.52547/unmf
14
8888
13
fa
jalali
1401
6
1
gregorian
2022
9
1
20
6
online
1
fulltext
en
بررسی تأثیر آموزش تغذیهای بر اسیدآمینههای دریافتی در زنان بارورشده به طریق لقاح مصنوعی
THE EFFECT OF NUTRITION EDUCATION ON AMINO ACID INTAKE IN THE WOMEN FERTILIZED BY IVF
مامایی
مامایی
پژوهشي
Research
<span style="font-size:8.5pt"><span style="line-height:17pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><b><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">پیشزمینه و هدف:</span></span></b><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin"> نیاز به اسیدآمینهها در دوران بارداری افزایش چشمگیری مییابد و دریافت میزان کافی از اسیدآمینههای مختلف میتواند از بروز پیامدهای نامطلوب بارداری در مادران باردار شده از طریق لقاح مصنوعی پیشگیری نماید. مطالعه حاضر به بررسی تأثیر آموزش تغذیه بر اسیدآمینههای دریافتی در زنان بارورشده به طریق لقاح مصنوعی پرداخته است.</span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:8.5pt"><span style="line-height:17pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><b><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">مواد و روش کار: </span></span></b><span lang="AR-SA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با </span></span><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">م</span></span><span lang="AR-SA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">شارکت 170 نفر خانم باردار از طریق لقاح مصنوعی</span></span><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">، مراجعهکننده به کلینیک ناباروری منتخب در شهر تهران در سال 1397 </span></span><span lang="AR-SA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">است. نمونهگیری به روش در دسترس </span></span><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">انجامشده </span></span><span lang="AR-SA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">و تخصیص گروههای مداخله و کنترل به روش تصادفی</span></span> <span lang="AR-SA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">ساده انجام شد. دو پرسشنامه شامل پرسشنامه سبک زندگی ازنظر تغذیه و عادات غذایی و پرسشنامه یادآمد خوراک 24 ساعته، قبل و بعد از مداخله آموزش تغذیه در 6 جلسه جهت گردآوری اطلاعات مورداستفاده قرار گرفت. تجزیهوتحلیل دادهها </span></span><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آمار توصیفی، مقایسه میانگین و آزمون تی به ﮐﻤﮏ نرمافزار </span></span><span dir="LTR" style="font-size:9.5pt">SPSS</span><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin"> نسخه 20 و </span></span><span dir="LTR" style="font-size:9.5pt">Nutritionist4 (N4)</span><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin"> انجام شد.</span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:8.5pt"><span style="line-height:17pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><b><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">یافتهها:</span></span></b><b> </b><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">بر اساس یافتههای این مطالعه، خانمهای 19 تا 45 ساله</span></span> <span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">در دو گروه موردبررسی میزان دریافتی دو اسیدآمینه تیروسین و والین تغییرات معناداری نشان دادند بهطوریکه در گروه مداخله اسیدآمینه تیروسین 173 واحد افزایش (</span></span><span dir="LTR" style="font-size:9.5pt">P=0.004</span><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">) و در گروه کنترل اسیدآمینه والین 529 واحد کاهش</span></span> <span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">(</span></span><span dir="LTR" style="font-size:9.5pt">P=0.005</span><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">) داشت.</span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:8.5pt"><span style="line-height:17pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><b><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin">بحث و نتیجهگیری:</span></span></b><span lang="FA" style="font-size:10.5pt"><span style="font-family:Nazanin"> به نظر میرسد مداخلات آموزشی میتواند در میزان دریافتی اسیدآمینههای مختلف تأثیرگذار باشد، لذا برای تأیید یافتههای این مطالعه، پیشنهاد میشود مطالعات بیشتر در این زمینه صورت گیرد.</span></span><span dir="LTR" style="font-size:9.5pt"></span></span></span></span></span></span>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><i><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Background & Aims</span></i></b><b><span new="" roman="" style="font-family:" times="">: </span></b><span new="" roman="" style="font-family:" times="">The need for amino acids increases significantly during pregnancy, and receiving sufficient amounts of different amino acids can prevent the pregnancy outcomes in the women fertilized by IVF. The present study investigated the effect of nutrition education on amino acid intake in women fertilized by IVF.</span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><i><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Materials & Methods</span></i></b><span new="" roman="" style="font-family:" times="">: The present study is a quasi-experimental study with participation of 170 women fertilized by IVF, referred to the selected infertility clinic in Tehran in 2018. Sampling was performed using convenience method, and allocation of intervention and control groups was done by simple random method. Two questionnaires including lifestyle questionnaire in terms of nutrition and eating habits and questionnaire of 24-hour food recalls before and after the educational intervention in 6 sessions were used to collect information. Data were analyzed using descriptive statistics and T test by SPSS 20 and Nutritionist 4 (N4).</span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><i><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Results</span></i></b><span new="" roman="" style="font-family:" times="">: Based on the findings of this study, women aged 19 to 45 years in the two investigated groups showed significant changes in the intake of two amino acids, tyrosine, and valine, as in the intervention group, the amino acid tyrosine increased by 173 units (P=0.004), and in the control group, the amino acid valine had a decrease of 529 units (P=0.005)..</span></span></span></span></span><br>
<b><i><span style="font-size:11.0pt"><span style="line-height:107%"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Conclusion</span></span></span></i><span style="font-size:11.0pt"><span style="line-height:107%"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">:</span></span></span></b><span style="font-size:11.0pt"><span style="line-height:107%"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> It seems that educational interventions can be effective in the intake amount of different amino acids. So, to confirm the findings of this study, it is suggested to conduct more studies in this field.</span></span></span>
اسیدآمینه, آموزش, لقاح مصنوعی, تغذیه, بارداری
Amino Acid, Education, IVF, Nutrition, Pregnancy
510
518
http://unmf.umsu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2172-4&slc_lang=en&sid=1
Azadeh
Hosseinkhani
آزاده
حسینخانی
100319475328460034927
100319475328460034927
Yes
MSc, Department of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran
مربی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی زنجان، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان ، ایران
Nasibeh
Bolghanabadi
نسیبه
بلغن آبادی
100319475328460034928
100319475328460034928
No
MSc, Department of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Mashhad Islamic-Azad University, Mashhad, Iran
مربی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی مشهد ، مشهد ، ایران
Malihe
Amerian
ملیحه
عامریان
100319475328460034929
100319475328460034929
No
MSc in Midwifery, Department of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran
گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران
Shahram
Arsang-Jang
شهرام
ارسنگ-جنگ
100319475328460034930
100319475328460034930
No
PhD, Department of Biostatistics, School of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran
مربی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی زنجان، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود ، ایران
Sanaz
Fayazi
ساناز
فیاضی
100319475328460034931
100319475328460034931
No
MSc, Department of Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran
مربی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی زنجان، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان ، ایران