دوره 12، شماره 12 - ( اسفند 1393 )                   جلد 12 شماره 12 صفحات 1070-1062 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahmati Najarkolaei F, eshraghi T, dopeykar N, zamani O. DETERMINANTS OF DELIVERY TYPE SELECTION BY USING THEORY OF PLANNED BEHAVIORS (TPB). Nursing and Midwifery Journal 2015; 12 (12) :1062-1070
رحمتی نجارکلائی فاطمه، اشراقی طیبه، دوپیکر نورالدین، زمانی امید. تعیین‌کننده‌های انتخاب نوع زایمان با استفاده ازنظریه رفتار برنامه‌ریزی‌شده. مجله پرستاری و مامایی. 1393; 12 (12) :1062-1070

1- استادیار، مرکز تحقیقات بهداشت نظامی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران.
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه راهنمایی و مشاوره دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران. (نویسنده مسئول) ، Teshragh@yahoo.com
3- کارشناس ارشد اقتصاد بهداشت، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران.
4- پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
  تعیین‌کننده‌های انتخاب نوع زایمان با استفاده ازنظریه رفتار برنامه‌ریزی‌شده     فاطمه رحمتی نجارکلائی [1] ، طیبه اشراقی [2] *، نورالدین دو پیکر [3] ، امید زمانی [4]     تاریخ دریافت 12/08/1393 تاریخ پذیرش 18/10/1393     چکیده   پیش‌زمینه و هدف: با توجه به افزایش میزان سزارین در ایران به‌عنوان معضل بهداشتی و عوارض آن روی مرگ‌ومیر مادر این مطالعه باهدف بررسی پیش‌بینی انتخاب نوع زایمان با توجه به سازه‌های نظریه رفتار برنامه‌ریزی‌شده صورت پذیرفت.   مواد و روش کار: مطالعه حاضر به شیوه توصیفی – تحلیلی در نیمه دوم سال 1391 و نیمه اول سال 1392 بر روی 392 نفر از زنان باردار مراجعه‌کننده به کلینیک زنان بیمارستان‌های بقیه‌الله و نجمیه تهران، انجام گردید. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه‌ای بر مبنای متغیرهای نظریه رفتار برنامه‌ریزی شامل آگاهی، نگرش، کنترل رفتار درک‌شده، هنجار انتزاعی و قصد رفتاری بود. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 16 و همچنین آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.   یافته‌ها: میانگین سن مادران موردمطالعه 5/4±6/27 سال بود. از بین 392 مادر باردار موردبررسی، 218 نفر (58.1 درصد) زایمان طبیعی و 157 نفر (41.9 درصد) سزارین را انتخاب نموده بودند. هنجار انتزاعی از بین عوامل نظریه رفتار برنامه‌ریزی‌شده، بیشتر نوع انتخاب آگاهانه زنان باردار را پیش‌بینی می‌کند (74/49 (Wald= . از بین عوامل مؤثر در مراحل بعدی به ترتیب می‌توان از آگاهی، نگرش و کنترل رفتاری درک شده نام برد.   بحث و نتیجه‌گیری: هنجار انتزاعی (عامل اجتماعی) به‌عنوان مؤثرترین عامل در پیش‌بینی انتخاب نوع زایمان بود؛ بنابراین توصیه می‌گردد به‌موازات تنظیم برنامه آموزشی در جهت ارتقاء آگاهی و اصلاح نگرش زنان و دختران جوان جامعه در خصوص زایمان طبیعی، کادر تخصصی زایمان ازجمله متخصصین زنان و زایمان نیز از طریق ایجاد لوایح قانونی و پایش اجرای آن، جهت اشاعه زایمان طبیعی ترغیب شوند.   کلیدواژه‌ها: سزارین، زایمان طبیعی، قصد رفتاری     مجله دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه، دوره دوازدهم، شماره دواز دهم ، پی‌درپی 65، اسفند 1393، ص 1070-1062     آدرس مکاتبه: تهران خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه آ... (عج)، پژوهشگاه، مرکز تحقیقات بهداشت نظامی، تلفن: 09354346881   Email: Teshragh@yahoo.com   [1] استادیار، مرکز تحقیقات بهداشت نظامی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران.   [2] دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه راهنمایی و مشاوره دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران. (نویسنده مسئول)   [3] کارشناس ارشد اقتصاد بهداشت، مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران .   [4] پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
واژه‌های کلیدی: سزارین، زایمان طبیعی، قصد رفتاری
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی