استادیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران ، yousefi@azaruniv.edu
چکیده: (8882 مشاهده)
ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه نگرانیهای دوران بارداری
رحیم یوسفی [1]
تاریخ دریافت 30/10/1393 تاریخ پذیرش 25/01/1394
چکیده
پیشزمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر مطالعه ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه نگرانیهای دوره بارداری در نمونه ایرانی بود که درصدد سنجش نگرانیها و دغدغههای مرتبط با دوره بارداری است.
مواد و روشها: این یک مطالعه مقطعی روی 242 نفر از زنان باردار بود که به بیمارستانهای 29 بهمن، طالقانی و شهید محلاتی مراجعه کرده بودند. شرکتکنندگان پرسشنامه نگرانیهای دوره بارداری، مقیاس نگرانی کمبریج و پرسشنامه اضطراب حالت اسپیلبرگر را تکمیل کردند. دادهها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی (تحلیل مؤلفههای اصلی با چرخش واریماکس)، تحلیل واریانس چندمتغیری و همبستگی پیرسون تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: تحلیل عاملی اکتشافی روی 12 گویه پرسشنامه نگرانیهای دوره بارداری، سه عامل را شناسایی کرد: نگرانی درباره نوزاد و تولد، نگرانی درباره وزن و تصویر بدنی و نگرانی درباره هیجانها و روابط. پرسشنامه نگرانیهای دوره بارداری روایی ملاکی، پایایی بازآزمایی و همسانی درونی خوبی را نشان داد. همچنین مقایسه دو گروه از زنان باردار (اولین بارداری در برابر چندمین بارداری) نشان داد، زنان با بارداری اول در مقایسه با زنان با چندمین بارداری، نمرات بالاتری را در پرسشنامه نگرانیهای دوره بارداری کسب کردند.
بحث و نتیجهگیری: پرسشنامه کوتاه و مفید نگرانیهای دوره بارداری، ویژگیهای روانسنجی لازم را دارد. در این پژوهش سه عامل استخراجشده در پرسشنامه نگرانیهای دوره بارداری، با عوامل استخراجشده در نسخه اصلی منطبق بود. پژوهش حاضر ابزاری را معرفی مینماید که میتواند در سنجش و ارزیابی نگرانیهای مادران در دوره بارداری سودمند واقع شود.
کلیدواژهها: روانسنجی، نگرانی، بارداری
مجله دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه، دوره سیزدهم، شماره سوم، پیدرپی 68، خرداد 1394، ص 225-215
آدرس مکاتبه: تبریز، 35 کیلومتری جاده آذرشهر، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، گروه روانشناسی
تلفن: 09144612733
[1] استادیار گروه روانشناسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
2 Biopsychosocial
3 Stressor
4 Appraisals
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری