دوره 14، شماره 8 - ( آبان 1395 )                   جلد 14 شماره 8 صفحات 747-738 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohaddesi H, Hamedani M, Khalkhali H R, Merghati Khoee E, saei M. THE EFFECT OF COUNSELING BASED ON COGNITIVE-BEHAVIORAL APPROACH ON THE MARITAL SATISFACTION OF COUPLES WHO REFFERED TO THE SELECTED HEALTHY CENTERS OF URMIA, 2015. Nursing and Midwifery Journal 2016; 14 (8) :738-747
محدثی حمیده، همدانی مریم، خلخالی حمیدرضا، مرقاتی خویی عفت السادات، ساعی مرضیه. بررسی تأثیر مشاوره با رویکرد شناختی-رفتاری بر رضایتمندی زناشویی زوجین مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر ارومیه، سال 1394. مجله پرستاری و مامایی. 1395; 14 (8) :738-747

1- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه،دانشکده ی پرستاری و مامایی
2- دانشکده‌ی پرستاری و مامایی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، hamedani.maryam@ymail.com
3- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
4- دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده بهداشت
5- شهیدبهشتی، تهران، ایران
پیش‌زمینه و هدف: رضایت زناشویی یک جنبه‌ی بسیار مهم از یک رابطه‌ی زناشویی و از مهم‌ترین شاخص‌های رضایت از زندگی است که بر میزان سلامت روانی زوجین نیز تأثیر می‌گذارد با توجه به آگاهی ماماها از مسائل مربوط به روابط زناشویی و تماس مداوم با جامعه که می‌توانند به‌عنوان مشاورین حرفه‌ای خانواده عمل کنند، این پژوهش باهدف تعیین تأثیر مشاوره با رویکرد شناختی-رفتاری بر رضایت زناشویی زوجین در مراکز بهداشتی منتخب شهر ارومیه انجام شد. مواد و روش کار: این مطالعه‌ی نیمه تجربی بر روی60 زوج (30 زوج گروه مداخله و30 زوج گروه کنترل) مراجعه‌کننده به سه مرکز بهداشتی درمانی منتخب شهر ارومیه که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند و به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شده بودند انجام شد. بعد از انجام پیش‌آزمون و گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه‌ی دوقسمتی (اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد اینریچ) برای گروه مداخله، 5 جلسه مشاوره‌ی 2 ساعته با فواصل یک‌هفته‌ای برگزار شد. یک ماه پس از آخرین جلسه، پس‌آزمون برای هر دو گروه به عمل آمد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS-22 و آزمون‌های کای دو، تی زوجی، تی مستقل و آنالیز کوواریانس مورد تجزیه‌و‌تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که بعد از مداخله در گروه مداخله تفاوت معنی‌داری در میانگین نمرات رضایت زناشویی در زنان و مردان نسبت به گروه کنترل وجود داشت (001/0>P). همچنین طبق نتایج آزمون تی مستقل، میانگین نمرات در ابعاد پاسخ قراردادی، موضوعات شخصیتی در زنان و مردان، مدریت مالی، فعالیت‌های مربوط به اوقات فراغت، روابط جنسی، فرزندپروری، بستگان و دوستان، نقش‌های مربوط به برابری زن و مرد، جهت‌گیری مذهبی (001/0>P) بین دو گروه مداخله و کنترل در مردان و زنان تفاوت معنی‌داری داشت ولی در بعد حل تعارض فقط در زنان معنی‌دار بود (001/0>P). بحث و نتیجه‌گیری: مشاوره با رویکرد شناختی-رفتاریدر افزایش رضایت زناشویی زوجین خصوصاً در زمینه‌های بهبود ارتباطات و مهارت حل تعارض زوجین و روابط جنسی آن‌ها تأثیر بسزایی دارد و باید در مراکز بهداشتی-درمانی توسط پرسنل بهداشتی آموزش دیده ازجمله کارشناسان ارشد مشاوره در مامایی انجام شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی