دوره 15، شماره 9 - ( آذر 1396 )                   جلد 15 شماره 9 صفحات 666-659 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghian Z, Shahgholian N, Dashti- Dehkordi A. Hemodialysis patients and nurses in relation with caring behaviors. Nursing and Midwifery Journal 2017; 15 (9) :659-666
صادقیان ژاله، شاهقلیان ناهید، دشتی علیرضا. دیدگاه بیماران و پرستاران بخش همودیالیز در رابطه با رفتارهای مراقبتی. مجله پرستاری و مامایی. 1396; 15 (9) :659-666

1- کارشناس ارشد پرستاری، مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س)، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2- عضو مرکز تحقیقات کلیوی اصفهان، عضو هئیت علمی گروه آموزش پرستاری مراقبت ویژه، دانشکده پرستاری مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران (نویسنده مسئول) ، shahgholian@nm.mui.ac.ir
3- کارشناس ارشد پرستاری ، مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س)، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
زمینه و هدف: همودیالیز شایعترین درمان بیماران مبتلا به مرحله نهایی نارسایی کلیه است . تغییرات سریع در وضعیت جسمانی و روانی بیماران تحت درمان با همودیالیز آنها را در معرض خطرات جدی قرار می دهد . بنابر این توجه خاص به نیازهای بیماران و مراقبت در جهت حمایت از آنان امر ضروری تلقی می شود . مطالعات نشان داده است که پرستاران انتظارات این بیماران را به خوبی نمی شناسند و از آنجایی که آشنایی با ان دیدگاه ها اولین قدم در ارتقا کیفیت مراقبت پرستاری است این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه دیدگاه بیماران تحت درمان با همودیالیز و پرستاران بخش همودیالیز در رابطه با رفتارهای مراقبتی مورد نیاز این بیماران انجام شد . مواد و روش ها :این پژوهش توصیفی ، مقطعی بود که در سال 1395 در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گردید و 196 نفر (65 پرستار شاغل در بخش همودیالیز و 131 بیمار تحت درمان با همودیالیز ) به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند . جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه CBI و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی با نرم افزار spss نسخه 20 استفاده شد . یافته ها :میانگین و انحراف معیار کل رفتارهای مراقبتی پرستاران بخش همودیالیز از دیدگاه بیماران همودیالیز و پرستاران ترتیب 67/4 و 46/0 در مقابل 01/5 و 47/0 بود  تفاوت معناداری بین میانگین نمرات زیر مقیاس های اطمینان از حضور انسانی ، ارتباط و گرایش مثبت و توجه به تجارب دیگری و نیز کل رفتارهای مراقبتی مشاهده شد ولی در ابعاد دانش و مهارت حرفه ای و احترام قایل شدن برای دیگری اختلاف معنی داری بدست نیامد. نتیجه گیری : پرستاران بخش های همودیالیز لازم است در برنامه مراقبتی خود  به  نیازهای عاطفی اخلاقی بیماران از قبیل اطمینان از حضور انسانی ، ارتباط و گرایش مثبت و توجه به تجارب دیگری  توجه ویژه نمایند و علاوه بر بعد دانش و مهارت با در نظر گرفتن این ابعاد برنامه مراقبتی با کیفیت بالاتر و منطبق با نیازهای بیماران تدوین نمایند .توجه به همه ابعاد مراقبت لازمه ارتقائ سطح سلامت بیمار می باشد. زمینه و هدف: همودیالیز شایعترین درمان بیماران مبتلا به مرحله نهایی نارسایی کلیه است . تغییرات سریع در وضعیت جسمانی و روانی بیماران تحت درمان با همودیالیز آنها را در معرض خطرات جدی قرار می دهد . بنابر این توجه خاص به نیازهای بیماران و مراقبت در جهت حمایت از آنان امر ضروری تلقی می شود . مطالعات نشان داده است که پرستاران انتظارات این بیماران را به خوبی نمی شناسند و از آنجایی که آشنایی با ان دیدگاه ها اولین قدم در ارتقا کیفیت مراقبت پرستاری است این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه دیدگاه بیماران تحت درمان با همودیالیز و پرستاران بخش همودیالیز در رابطه با رفتارهای مراقبتی مورد نیاز این بیماران انجام شد . مواد و روش ها :این پژوهش توصیفی ، مقطعی بود که در سال 1395 در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گردید و 196 نفر (65 پرستار شاغل در بخش همودیالیز و 131 بیمار تحت درمان با همودیالیز ) به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند . جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه CBI و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی با نرم افزار spss نسخه 20 استفاده شد . یافته ها :میانگین و انحراف معیار کل رفتارهای مراقبتی پرستاران بخش همودیالیز از دیدگاه بیماران همودیالیز و پرستاران ترتیب 67/4 و 46/0 در مقابل 01/5 و 47/0 بود  تفاوت معناداری بین میانگین نمرات زیر مقیاس های اطمینان از حضور انسانی ، ارتباط و گرایش مثبت و توجه به تجارب دیگری و نیز کل رفتارهای مراقبتی مشاهده شد ولی در ابعاد دانش و مهارت حرفه ای و احترام قایل شدن برای دیگری اختلاف معنی داری بدست نیامد. نتیجه گیری : پرستاران بخش های همودیالیز لازم است در برنامه مراقبتی خود  به  نیازهای عاطفی اخلاقی بیماران از قبیل اطمینان از حضور انسانی ، ارتباط و گرایش مثبت و توجه به تجارب دیگری  توجه ویژه نمایند و علاوه بر بعد دانش و مهارت با در نظر گرفتن این ابعاد برنامه مراقبتی با کیفیت بالاتر و منطبق با نیازهای بیماران تدوین نمایند .توجه به همه ابعاد مراقبت لازمه ارتقائ سطح سلامت بیمار می باشد.