دوره 17، شماره 2 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 119-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haghighi M, Yavarian R, Maaroof D, Sohrabi F. THE RELATIONSHIP BETWEEN MENTAL HEALTH AND DEFENSE MECHANISMS IN BACHELOR STUDENTS URMIA UNIVERSITY OF MEDICAL SCIENCES. Nursing and Midwifery Journal 2019; 17 (2) :111-119
حقیقی ماه منیر، یاوریان رویا، معروفی دیاکو، سهرابی فریبا. بررسی رابطه بین سلامت روان و مکانیسم‌های دفاعی در دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (2) :111-119

1- استادیار روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- استادیار روانشناسی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران(نویسنده مسئول) ، mh_m_haghighi@yahoo.com
3- دستیار داخلی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
4- کارشناس ارشد روان شناسی تربیتی، اداره آموزش و پرورش ارومیه، ارومیه، ایران
پیش‌زمینه و هدف: یکی از ابعاد مهم سلامتی، سلامت روان است. انسان‌ها در طول زندگی برای مقابله با فشارهای روانی از یک سری مکانیسم‌های دفاعی استفاده می‌کنند. دفاع‌ها نقش مهمی در سلامت روان ایفا می‌کنند. هر اختلال روانی با مکانیسم‌های دفاعی غیر انطباقی مشخصی همراه است. در این پژوهش به بررسی رابطه سلامت روان با مکانیسم‌های دفاعی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه پرداخته شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می‌باشد که بر روی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شده است.189 نفر از دانشجویان که با نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شده بودند پرسشنامه مکانیسم­های دفاعی (40 - DSQ) و پرسشنامه سلامت روانی (28 - GHQ) را تکمیل نموده و داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی مستقل و آزمون محاسبه ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: سلامت روان و ابعاد آن با مکانیسم دفاعی رشدنیافته رابطه معنی‌داری در سطح خطای یک درصد دارد (01/0>P) به‌طوری‌که افرادی که از سلامت روان پایین‌تری برخوردارند، بیشتر از مکانیسم دفاعی رشدنیافته استفاده می‌کنند. در مورد زیر مقیاس نشانه‌های بدنی می‌توان گفت با اطمینان 95 درصد ارتباط ضعیف و معکوسی با مکانیسم دفاعی روان‌آزرده دارد (01/0>p). بحث و نتیجه‌گیری: درجاتی از اختلال در حیطه‌های مختلف سلامت روان در دانشجویان موردمطالعه وجود دارد و استفاده از مکانیسم‌های دفاعی رشدنیافته تأثیر منفی بر سلامت روان آن‌ها دارد. ارزیابی سلامت روان دانشجویان و انجام مداخلات درمانی و آموزشی مناسب ضروری می‌باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی