دوره 17، شماره 4 - ( تیر 1398 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 259-251 | برگشت به فهرست نسخه ها

aghighi A, issazadehghan A, soleimani E. THE COMPARISON OF MENTAL PATHOLOGY DIMENSIONS OF PATIENTS WITH IRRITABLE BOWEL SYNDROME WITH NON-DIABETIC PATIENTS IN GASTROENTEROLOGY CLINICS OF TEHRAN. Nursing and Midwifery Journal 2019; 17 (4) :251-259
عقیقی اکبر، عیسی زادگان علی، سلیمانی اسماعیل. مقایسه ابعاد آسیب‌شناسی روانی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر با افراد غیر مبتلا در کلینیک‌های تخصصی گوارش شهر تهران. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (4) :251-259

1- دانشگاه ارومیه
2- گروه روانشناسی، استادیار دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران(نویسنده مسئول) ، soleymany.psy@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: سندرم روده تحریک‌پذیر یک بیماری مزمن شایع است که تا 20 درصد از مراجعین به متخصصان گوارش را شامل می‌شود. این مطالعه باهدف بررسی ابعاد آسیب‌شناسی روانی بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک‌پذیر و افراد غیرمبتلا انجام گردیده است. مواد و روش کار: روش مطالعه پژوهش حاضر علی- مقایسه‌ای بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل کلیه بیمارانی بودند که از مناطق مختلف شهر تهران جهت درمان به کلینیک‌های تخصصی گوارش در بازه زمانی اردیبهشت و خردادماه 1396 مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 30 بیمار مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر بودند که به‌صورت روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه مقایسه نیز با روش همتاسازی به تعداد 30 نفر انتخاب و آزمودنی‌ها به مقیاس اختلالات روانی (SCL-90-R) پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌های گردآوری‌شده از تحلیل واریانس چند متغیره با رعایت پیش‌فرض‌های آن استفاده گردیده است. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که بین افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر و غیرمبتلا در ابعاد شکایت جسمانی، وسواس، افسردگی، خصومت، حساسیت میان فردی و اضطراب تفاوت معنی‌داری وجود دارد. اما در مؤلفه‌های ترس مرضی، افکار پارانوییدی و روان‌پریشی بین تفاوت معنی‌داری مشاهده نگردید. بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر می‌توان نتیجه گرفت که افراد سندرم روده تحریک‌پذیر ازلحاظ برخی از مؤلفه‌های اختلالات روانی دارای اختلال بوده و توصیه می‌شود در مداخلات درمانی این مؤلفه‌ها توسط متخصصان مورد رسیدگی قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی