دوره 17، شماره 12 - ( اسفند 1398 )                   جلد 17 شماره 12 صفحات 964-955 | برگشت به فهرست نسخه ها

Agamohammadi M, Alefbaei A, Babaei F, Biazar N, Gardashkhani S. THE ATTITUDE OF PATIENTS AND FAMILIES TOWARD THE DELIVERY OF BAD NEWS IN ONCOLOGY WARDS. Nursing and Midwifery Journal 2020; 17 (12) :955-964
آقامحمدی معصومه، الفبایی اکرم، بابایی فاطمه، بی آزار ندا، قرداشخانی سودا. نگرش بیماران و خانواده‌ها در مورد انتقال خبر بد در بخش‌های اونکولوژی. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (12) :955-964

1- گروه پرستاری داخلی-جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
2- گروه پرستاری، بیمارستان بوعلی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران) نویسنده مسئول) ، sevdam1400@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: انتقال خبر بد یکی از چالش‌های مهم در بیماران دچار سرطان می‌باشد. این مطالعه به‌منظور بررسی نگرش بیماران و خانواده بیماران که با تشخیص سرطان بستری بودند، انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه که از نوع توصیفی-مقطعی می‌باشد، 196 نفر از بیماران و خانواده بیماران دچار سرطان(62 بیمار، 76 نفر خانواده بیمار بزرگ‌سال و 58 نفر خانواده کودک بیمار) بستری در بخش‌های اونکولوژی بیمارستان امام (ره) و بوعلی شهر اردبیل به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه بود که در 6 بعد فرد، زمان و مکان مناسب جهت دادن خبر بد، میزان اطلاعات داده‌شده، پذیرش خبر بد، عوامل مؤثر بر نحوه انتقال خبر بد و اطلاعات دموگرافیک تنظیم شده بود. پرسشنامه به روش مصاحبه تکمیل شد. یافته‌ها: بر اساس یافته‌ها تفاوت معنی‌دار آماری بین سن و نگرش در بعد پذیرش خبر بد در هر 3 گروه((p=0.045 وجود دارد، خانواده کودک نگرش بالاتر از خانواده بیمار بزرگ‌سال و خود بیمار بزرگ‌سال در بعد زمان مناسب دادن خبر بد( تفاوت بین گروهی:0.017)و نگرش پایین‌تر از دو گروه دیگر در بعد عوامل مؤثر بر دادن خبر بد( تفاوت بین گروهی:0.007) دارد. بیماران با جنس مؤنث نگرش پایین‌تر به مکان دادن خبر بد(p=0.046) دارند. در خانواده بیماران بزرگ‌سال افراد با تحصیلات بالاتر نگرش پایین‌تری به فرد دهنده خبر بد(p=0.009)دارند. همچنین افراد با درآمد بالاتر نگرش بالاتر به زمان دادن خبر بد(p=0.046) دارند. سکونت در منزل شخصی باعث نگرش بالاتر نسبت به مکان مناسب (p=0.043)و میزان اطلاعات برای دادن خبر بد(p=0.043) بوده است و نیز در خانواده بیماران با بیماری حاد نگرش بالاتر به میزان اطلاعات داده‌شده در مورد خبر بد(p=0.033)وجود دارد. افراد شاغل در گروه خانواده بیماران خردسال نگرش بالاتر به پذیرش خبر بد(p=0.04) داشته‌اند. بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان می‌دهد در نگرش بیمار و خانواده بیمار بزرگ‌سال و خانواده بیمار خردسال تفاوت معنی‌داری وجود ندارد ولی در برخی جنبه‌های نگرش و در مقایسه با برخی متغیرهای دموگرافیک تفاوت وجود دارد و باید در انتقال خبر بد به شرایط اقتصادی-اجتماعی و دموگرافیک افراد توجه شود.