Hakimi S, Zeynali L, Farshbaf Khalili A, Nourizadeh R, Bagher Hosseini M, Khatibshahidi S. LEVELS AND PREDICTORS OF MACRONUTRIENTS IN MATURE HUMAN MILK. Nursing and Midwifery Journal 2020; 17 (10) :758-766
URL:
http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-3932-fa.html
حکیمی سویل، زینالی لیلا، فرشباف خلیلی عزیزه، نوری زاده رقیه، حسینی محمدباقر، خطیب شهیدی شیرین. سطوح و پیشگوییکنندههای درشت مغذیها در شیر رسیده انسان. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (10) :758-766
URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-3932-fa.html
1- دانشیار علوم پزشکی تبریز، دانشکده پرستاری مامایی تبریز، تبریز، ایران
2- کارشناس ارشد علوم پزشکی تبریز، دانشکده پرستاری مامایی تبریز، تبریز، ایران (نویسنده مسئول) ، leilazeynali58@yahoo.om
3- استادیار علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات پزشکی، تبریز، ایران
4- استادیار علوم پزشکی تبریز، دانشکده پرستاری مامایی تبریز، تبریز، ایران
5- دکتری فوق تخصص بالینی علوم پزشکی تبریز، بیمارستان الزهرا علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
6- کارشناس علوم پزشکی تبریز، بیمارستان الزهرا علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (2938 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: تغذیه با شیر مادر به خاطر منافعی که برای کاهش عوارض و مرگومیر نوزاد و کمک به کنترل هزینههای مراقبتهای بهداشتی دارد، یک استراتژی مهم در بهداشت عمومی به شمار میآید. شیر مادر با دارا بودن درشت مغذیها و ریزمغذیهای متنوع، نقش تغذیهای و بیولوژیکی خود را در رشد و تکامل بهینه نوزاد ایفا میکند. با توجه به اهمیت تغذیه با شیر مادر، این مطالعه باهدف تعیین سطوح و پیشگوییکنندههای درشت مغذیها در شیر رسیده انسان انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه توصیفی - تحلیلی در طی ماههای مهر تا بهمن سال 1397 در شهر تبریز انجام شد. تعداد 102 نفر از زنان زایمان کرده به روش سزارین یا واژینال با رعایت معیارهای ورود و خروج، با استفاده از نمونهگیری در دسترس، انتخاب شدند. نمونه شیر رسیده مادران در روز 1±15 بعد از زایمان جمعآوریشده و با استفاده از دستگاه لاکتواسکن، درشت مغذیهای شیر (لاکتوز، چربی، پروتئین( و همچنین میزان انرژی شیر سنجیده شد. یافته ها: میانگین لاکتوز، پروتئین، چربی و انرژی شیر رسیده مادران در هر دو گروه به ترتیب عبارت بودند از:g/ml(30/7)، g/ml(78/2)، g/ml(65/3) و kcal/ml(81/68). فاکتورهای مؤثر بر مقادیر لاکتوز و چربی شیر مادران در هر دو گروه به ترتیب عبارت بودند از: وزن فعلی مادر، وزن تولد نوزاد و روش زایمان. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که متغیرهایی مانند روش زایمان، پیشگوییکنندهی سطوح درشت مغذیها در شیر مادر هستند و آنچه مربوط به نتایج آنالیز چند متغیره میشود حاکی از آن است که در شیر مادرانی که زایمان واژینال داشتند سطح لاکتوز بالاتر بود. با توجه به اهمیت درشت مغذیها در رشد و سلامت نوزاد، توجه به این فاکتورها و خصوصاً ترویج روش زایمان واژینال از اهمیت بالایی برخوردار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مامایی