دوره 18، شماره 6 - ( شهریور 1399 )                   جلد 18 شماره 6 صفحات 459-447 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarif Golbar Yazdi H, Aghamohammadian Sharbaf H, Kareshki H, Amirian M. PSYCHOSOCIAL CHALLENGES OF INFERTILITY FROM THE PERSPECTIVE OF IRANIAN WOMEN: A QUALITATIVE STUDY. Nursing and Midwifery Journal 2020; 18 (6) :447-459
ظریف گلبار یزدی هانیه، آقامحدیان شعرباف حمیدرضا، کارشکی حسین، امیریان ملیحه. چالش‌های روان‌شناختی – اجتماعی ناباروری از دیدگاه زنان ایرانی: یک مطالعه کیفی. مجله پرستاری و مامایی. 1399; 18 (6) :447-459

1- دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران (نویسنده مسئول) ، aghamohammadian@um.ac.ir
3- دانشیار گروه روانشناسی مشاوره و تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
4- دانشیار گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات سلامت زنان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
پیش‌زمینه و هدف: گرچه ناباروری یک وضعیت پزشکی محسوب می­گردد، اما ابعاد و پیامدهای آن از حوزه زیستی و جسمی فراتر رفته و دارای ابعاد و پیامدهای روان­شناختی - اجتماعی نیز می­گردد. این امر در خصوص زنان، با توجه به مقتضیات فرهنگی – اجتماعی حاکم بر جامعه ایرانی، اهمیت ویژه­ای پیدا می­کند. هدف از مطالعه حاضر، کشف چالش­های روان­شناختی – اجتماعی ناباروری از دیدگاه زنان ایرانی می­باشد. مواد و روش­ها: پژوهش حاضر از نوع کیفی و به روش داده­بنیاد می­باشد. داده­ها از طریق انجام مصاحبه عمیق با 33 نفر از بانوان نابارور مراجعه‌کننده به مرکز تحقیقاتی- درمانی ناباروری میلاد و مراکز بهداشتی- درمانی شهر مشهد جمع­آوری گردید. فرایند جمع­آوری داده­ها تا حصول اشباع نظری ادامه یافت. مصاحبه­ها، با رضایت قبلی مشارکت­کنندگان ضبط گردید. تجزیه‌وتحلیل داده­های پژوهش حاضر به روش استراوس و کوربین و با استفاده از نرم­افزار MAXQDA انجام گرفت. یافته­ها: تجزیه‌وتحلیل مصاحبه­های صورت گرفته با مشارکت­کنندگان منجر به پدیدار شدن سه‌طبقه اصلی میکروسیستم، مزو­سیستم و ماکروسیستم و 12 زیر طبقه چالش هیجانی و عاطفی، چالش جسمانی، چالش اطلاعاتی، ارتباط با همسر، ارتباط با خانواده، ارتباط با دوستان، تأثیر جامعه و فرهنگ، تأثیر مذهب و تأثیر سیستم کلان اقتصادی گردید. بحث و نتیجه ­گیری: تشخیص و درمان ناباروری تجربه­ای دشوار برای زنان محسوب می­شود که تأثیرات آن علاوه بر ایجاد چالش­های فردی همچون شوک ناشی از تشخیص و افسردگی، بر روابط اجتماعی با اطرافیان همچون همسر، خانواده و دوستان و نیز جهان­بینی زنان نابارور تأثیر می­گذارد. هریک از این مضامین مطرح‌شده، می­تواند به‌عنوان یک هدف درمانی بالقوه در نظر گرفته‌شده و برای طراحی مداخلات درمانی بکار روند.
نوع مطالعه: کیفی | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی