دوره 19، شماره 6 - ( شهریور 1400 )                   جلد 19 شماره 6 صفحات 495-483 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebrahimi E, Mohammadi Shirmahaleh F, Habibi M, Mardani Hamooleh M. LIVED EXPERIENCES OF OBESE YOUNG WOMEN FROM THE CONSEQUENCES OF EMOTIONAL EATING: A PHENOMENOLOGICAL STUDY. Nursing and Midwifery Journal 2021; 19 (6) :483-495
ابراهیمی احترام، محمدی شیرمحله فاطمه، حبیبی مجتبی، مردانی حموله مرجان. تجارب زیسته زنان جوان فزون وزن از پیامدهای خوردن هیجانی: یک مطالعه پدیدارشناسی. مجله پرستاری و مامایی. 1400; 19 (6) :483-495

1- دکتری روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
2- استادیار گروه روانشناسی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
3- مرکز تحقیقات ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
4- مرکز تحقیقات مراقبتهای پرستاری، دانشیارگروه روانپرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، ebrahimi3.ebrahimi2@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: رفتار خوردن هیجانی نوعی رفتار خوردن بدون نیاز فیزیولوژیک است و به‌عنوان خوردن در پاسخ به استرس و هیجانات منفی تعریف شده است. شناخته‌شده‌ترین پیامد خوردن هیجانی افزایش وزن است. اما در مورد سایر پیامدهای خوردن هیجانی اطلاعات کافی در دسترس نیست. هدف این پژوهش، تبیین تجارب زیسته زنان جوان فزون وزن درباره پیامدهای خوردن هیجانی هست. مواد و روش کار: این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی هرمنوتیک در سال 1399 انجام شد. مشارکت‌کنندگان در این مطالعه؛ 17 زن جوان ساکن در شهرهای کرمانشاه یا کرج بودند که تجربه خوردن هیجانی داشتند و دارای شاخص توده بدنی 30 و بالاتر بودند. این مشارکت‌کنندگان با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند و با رویکرد حداکثر تنوع انتخاب گردیدند. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های عمیقِ انفرادی و چهره به چهره گردآوری و با استفاده از روش هفت مرحله‌ای دیکلمن و همکاران، تحلیل گردید. یافته‌ها: در این مطالعه؛ مضمونی اصلی با عنوان "پیامدهای آسیب‌زا" شناسایی شد. این مضمون از ترکیب 4 زیرمضمون به نام‌های "پیامدهای جسمی آسیب‌زا"، " تضعیف اعتمادبه‌نفس"، "تضعیف خودکارآمدی کنترل وزن" و " اَنگ پرخوری" به دست آمد. نتیجه‌گیری: پیامدهای خوردن هیجانی، موجب افت کیفیت زندگی در ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی می‌شوند و افراد را مستعد برخی بیماری‌های جسمی و اختلالات سلامت روان می‌کند. این موضوع اهمیت مداخلات درمانی در زمینه مدیریت پرخوری هیجانی را نشان می‌دهد.
نوع مطالعه: کیفی | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی