دوره 20، شماره 3 - ( خرداد 1401 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 177-170 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghani M, Mousazadeh N, Hakimi H. MORAL INTELLIGENCE AND DEMOGRAPHIC CHARACTERISTICS OF THE NURSES WORKING IN INTENSIVE CARE UNITS: A DESCRIPTIVE-CORRELATIONAL STUDY. Nursing and Midwifery Journal 2022; 20 (3) :170-177
دهقانی مریم، موسی زاده نوشین، حکیمی حمیده. هوش اخلاقی و ویژگی‌های جمعیت‌شناختی در پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه: یک مطالعه توصیفی-همبستگی. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (3) :170-177

1- مربی پرستاری کودکان، دانشکده پیراپزشکی نهاوند، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- استادیار، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری آمل، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران (نویسنده مسئول) ، somaye87@gmail.com
3- مرکز تحقیقات بیمارستان پورسینا، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
پیش‌زمینه و هدف: هوش اخلاقی یکی از ابعاد هوش است که می‌تواند چهارچوبی برای عملکرد صحیح انسان‌ها فراهم نماید و به‌طور نظری یک عامل پیش‌بین‌کننده رفتار محسوب می‌شود. مطالعه حاضر باهدف بررسی ارتباط هوش اخلاقی و ویژگی‌های جمعیت‌شناختی در پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است که در سال 1398 انجام شد جمعیت این پژوهش، 112 پرستار شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان‌های دولتی شهر آمل بودند که به روش تمام شماری انتخاب شدند. جهت جمع‌آوری داده‌ها از فرم مشخصات فردی و پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی استفاده شد. تجزیه‌وتحلیل با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 19 و آمار توصیفی و تحلیلی و محاسبه میانگین، انحراف معیار، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون تی مستقل انجام شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین نمره هوش اخلاقی در پرستاران شاغل در مراقبت ویژه 40/7±20/80 و خیلی خوب بود. بیشترین نمره مربوط به بعد درستکاری و کمترین نمره مربوط به بعد دلسوزی بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد. بین نمره کلی هوش اخلاقی و متغیرهای تأهل (03/0P=)، سن (02/0P=)، سابقه کار (02/0P=) و سابقه کار در بخش مراقبت ویژه (02/0P=) ارتباط مثبت و معنی‌دار وجود داشت. همچنین بین ابعاد درستکاری، مسئولیت‌پذیری و دلسوزی با متغیرهای سن، تأهل، سابقه کار و سابقه کار در بخش مراقبت ویژه نیز ارتباط مثبت و معنی‌داری دیده شد. همچنین بین میزان ساعات اضافه‌کاری و ابعاد پرسشنامه هوش اخلاقی ارتباط معکوس وجود داشت. بین نمره کلی هوش اخلاقی و جنسیت، و نیز شرکت در سمینار اخلاق ارتباط معنی‌دار وجود نداشت. افراد متأهل به‌طور متوسط مسئولیت‌پذیری و بخشش و هوش اخلاقی بالاتری نسبت به افراد مجرد داشتند. بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به شرایط خاص بخش‌های مراقبت ویژه و لزوم حضور پرستاران توانمند در این واحدها شایسته است که پرستاران متأهل با سن، سابقه کار بالاتر و تجربه کار بیشتر در این بخش‌ها فعالیت نمایند. همچنین بر عهده مدیران و برنامه‌ریزان واحدهای درمانی است که با کاهش ساعات کاری پرستاران شاغل در این بخش‌ها و انجام نیازسنجی صحیح قبل از برگزاری برنامه‌های آموزشی ضمن خدمت به ارتقاء هوش اخلاقی در این پرستاران کمک شود.