دوره 20، شماره 11 - ( بهمن 1401 )                   جلد 20 شماره 11 صفحات 907-897 | برگشت به فهرست نسخه ها

Habibzadeh H, Karimi L, Radfar M, Khalkhali H. KNOWLEDGE, ATTITUDE, AND PRACTICE OF NURSES CARING FOR COVID-19 PATIENTS REGARDING SELF-MEDICATION WITH ANTI-ANXIETY DRUGS. Nursing and Midwifery Journal 2023; 20 (11) :897-907
حبیب زاده حسین، کریمی لیلا، رادفر مولود، خلخالی حمیدرضا. آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران مراقبت‌کننده از بیماران کووید-19 نسبت به مصرف خودسرانه داروهای ضد اضطراب. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (11) :897-907

1- استاد پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، روانپرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ایران(نویسنده مسئول) ، leila.karimy1990@gmail.com
3- دانشیار پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
4- استاد آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی، ارومیه، ارومیه، ایران
پیش‌زمینه و هدف: پرستاران در خط مقدم مراقبت از بیماران کرونایی قرار دارند. مراقبت مداوم و تماس مستقیم با بیماران مبتلا به کووید 19، ترس از ابتلا به کرونا، مرگ و آینده نامشخص، پرستاران را دچار استرس و اضطراب می‌کند. از طرفی دیگر پرستاران به دلیل آشنایی با داروهای اعصاب و روان، گاهی اوقات برای فرار از اضطراب خوددرمانی می‌کنند. این مطالعه باهدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران مراقبت‌کننده از بیماران کووید-19 نسبت به مصرف خودسرانه داروهای ضد اضطراب انجام شد.
مواد و روش کار: این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی و همبستگی بوده که در آن 300 نفر از پرستاران شاغل در بخش‌های ایزوله‌ی کرونا در بیمارستان‌های آموزشی ارومیه که با روش نمونه‌گیری سهمیه‌ای انتخاب شده و مطالعه بر روی آن‌ها انجام گرفت. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد پرستاران درزمینه‌ی مصرف خودسرانه داروهای ضد اضطراب استفاده شد. داده‌ها با روش‌های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه‌وتحلیل شدند. برای کلیه آنالیزهای آماری سطح معنی‌داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: در این مطالعه میانگین نمره نگرش، عملکرد و آگاهی پرستاران مشارکت‌کننده در این مطالعه به ترتیب برابر 27/7 ±  93/18 (از دامنه‌ی قابل کسب 55-11)، 47/5 ± 54/20 (از دامنه‌ی قابل کسب 50-10) و 58/5 ±  06/34 (از دامنه‌ی قابل کسب 50-10) بود. همچنین نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین نگرش و عملکرد (612/0=r، 001/0>p) و نیز بین آگاهی و عملکرد (191/0=r، 001/0>p) همبستگی مثبت و معنی‌داری وجود دارد. علاوه به راین رگرسیون چندگانه خطی نشان داد که دو متغیر نگرش و آگاهی می‌توانند به ترتیب 8/47 درصد و 7/51 درصد عملکرد را پیش‌بینی کنند.
بحث و نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش حاکی از آگاهی بالا، نگرش منفی و عملکرد نسبتاً ضعیف پرستاران شاغل در بخش‌های ایزوله کرونا در زمینه مصرف خودسرانه داروهای ضداضطراب بود. علاوه‌بر این نتایج این پژوهش نشان داد که آگاهی و نگرش با عملکرد پرستاران درزمینه‌ی خوددرمانی در ارتباط بوده و قادر به پیشگوئی آن هستند. بنابراین  پیشنهاد می‌شود که از رویکرد ارتقاء آگاهی و بهبود نگرش پرستاران نسبت به خوددرمانی برای به حداقل رساندن مصرف خودسرانه دارو استفاده کردد.