دوره 20، شماره 12 - ( اسفند 1401 )                   جلد 20 شماره 12 صفحات 1013-1001 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashidi Z, Bayrami R, Didarloo A, Khakhaly H. THE EFFECT OF THEORY-BASED EDUCATIONAL INTERVENTION FOR WEIGHT MANAGEMENT IN THE PRE-PREGNANCY PERIOD. Nursing and Midwifery Journal 2023; 20 (12) :1001-1013
رشیدی ژیلا، بایرامی رقیه، دیدارلو علیرضا، خلخالی حمیدرضا. بررسی تأثیر مداخله آموزشی تئوری محور برای مدیریت وزن در دوره پیش از بارداری. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (12) :1001-1013

1- گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- استادیار بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، پژوهشکده تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول)
3- استاد آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه ایران
4- استاد آمار زیستی دانشکده بهداشت و پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
پیش‌زمینه و هدف: مشکلات مربوط به باروری و پیامدهای نامطلوب بارداری در زنان چاق/اضافه‌وزن افزایش می­یابد. ازآنجاکه کاهش وزن در بارداری امکان­پذیر نیست، دوره پیش از لقاح بهترین زمان مداخله جهت کاهش وزن است. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین تأثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در دوره پیش از بارداری جهت مدیریت وزن زنان مراجعه‌کننده به مراکز جامع سلامت شهر بوکان انجام شد.
مواد و روش کار: این کارآزمایی بالینی بر روی 68 نفر از زنان، انجام گرفت. شرکت‌کنندگان به روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. پیش‌آزمون با استفاده از پرسشنامه برای هر دو گروه انجام شد. پس از اجرای چهار جلسه مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در گروه مداخله، یک ماه و سه ماه بعد، پرسشنامه پس‌آزمون در هر دو گروه تکمیل گردید. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون t مستقل برای مقایسه میانگین نمرات بین دو گروه، جهت مقایسه نسبت‌ها از آزمون کای دو و آنالیز واریانس اندازه‌گیری‌های مکرر در نرم‌افزار spss نسخه 17 در سطح معنی‌داری 05/0> p استفاده گردید.
 یافته‌ها: دو گروه قبل از مداخله ازنظر مشخصات دموگرافیک و میانگین سازه‌های مدل تفاوت آماری معنی‌دار نداشتند. یک ماه بعد از مداخله، میانگین نمرات منافع درک شده، شدت درک شده، حساسیت درک شده راهنمای عمل و خودکارآمدی در دو گروه تفاوت آماری معنی‌دار داشتند (05/0>p). سه ماه بعد از مداخله، میانگین نمرات تمام سازه‌های مدل در دو گروه، تفاوت آماری معنی‌داری با یکدیگر داشتند (05/0>p). این در حالی است که در مورد میانگین نمایه تودە بدنی زنان بعد از مداخله در دو گروه، تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد ) 05/0 (P>
بحث و نتیجه‌گیری مدل اعتقاد بهداشتی مدل مناسبی برای مداخله جهت تغییر رفتارهای مرتبط با مدیریت وزن زنان با اضافه‌وزن یا چاق در دوره پیش بارداری است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی