دوره 20، شماره 6 - ( شهریور 1401 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 458-446 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi M, Mousavi Z, Khorasani P. INDIVIDUAL AND OCCUPATIONAL COMPONENTS AFFECTING THE QUALITY OF WORK LIFE OF NURSES IN THE COVID-19 PATIENTS CARE UNIT. Nursing and Midwifery Journal 2022; 20 (6) :446-458
احمدی مهناز، موسوی زهره، خراسانی پروانه. مؤلفه‌های فردی و شغلی مؤثر بر کیفیت زندگی کاری پرستاران بخش مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (6) :446-458

1- دانشجوی دکتری روان‌شناسی صنعتی و سازمانی، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. (نویسنده مسئول) ، zohre.moosavi@gmail.com
3- استادیار گروه پرستاری سلامت جامعه و مدیریت، مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
پیش‌زمینه و هدف: در شرایط اپیدمی کووید-19 با توجه به تنش و استرس بیش‌ازاندازه پرستاران بخش‌های مراقبت از این بیماران، شناسایی و ارتقای مؤلفه‌های اثربخش در کیفیت زندگی کاری پرستاران از اهمیت زیادی برخوردار است. در همین راستا پژوهش حاضر باهدف شناسایی و اولویت‌بندی مؤلفه‌های فردی و شغلی کیفیت زندگی کاری پرستاران بخش مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 در اصفهان صورت گرفت.
 مواد و روش کار: پژوهش حاضر از نوع کیفی-کمی بود. در بخش کیفی، از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از روش توصیفی- پیمایشی استفاده گردید. جامعه آماری شامل پرستاران شاغل در بخش مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان‌های شهر اصفهان بود. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا به شیوه هدفمند با 12 نفر از پرستاران مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و در بخش کمی 300 نفر از پرستاران به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، به اولویت‌بندی مؤلفه‌های شناسایی‌شده توسط آزمون فریدمن پرداخته شد.
یافته‌ها: مؤلفه‌های فردی کیفیت زندگی کاری، در قالب 8 مقوله فرعی به ترتیب اولویت شامل؛ تعادل کار-خانواده، پذیرش رنج‌ها و پریشانی‌های واقعیت کنونی محل کار، انعطاف‌پذیری و انطباق با شرایط فعلی بحران کووید-19 در محیط کار، تناسب شغل-شخصیت، وجدان کاری و وظیفه‌شناسی، ایثار و ازخودگذشتگی در محیط کار، امیدواری و مثبت اندیشی در محیط کار، ریسک‌پذیری در محیط کار اولویت‌بندی شد. مؤلفه‌های شغلی کیفیت زندگی کاری هم در قالب 8 مقوله فرعی به ترتیب اولویت شامل؛ حجم کاری، میزان حقوق و مزایای شغلی، نگرانی‌ها و استرس‌های شغلی، فرسودگی شغلی، امنیت شغلی، اشتیاق و دل‌بستگی شغلی، الزام محدودیت‌های روابط اجتماعی، استقلال و خودمختاری شغلی شناسایی و اولویت‌بندی شد.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر می‌توانند در سیاست‌گذاری‌های حوزه سلامت جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران بخش مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 کاربرد داشته باشند.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی