دوره 20، شماره 12 - ( اسفند 1401 )                   جلد 20 شماره 12 صفحات 1034-1024 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadiyan M, Ziaeirad M. THE RELATIONSHIP BETWEEN SLEEP QUALITY AND METABOLIC CONTROL INDICATORS IN PATIENTS WITH DIABETES. Nursing and Midwifery Journal 2023; 20 (12) :1024-1034
احمدیان مهری، ضیایی راد مرضیه. رابطه کیفیت خواب با شاخص‌های کنترل متابولیک در بیماران مبتلا به دیابت. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (12) :1024-1034

1- گروه پرستاری، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
2- استادیار گروه پرستاری، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران (نویسنده مسئول) ، mziaeirad@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: اختلالات خواب در افراد مبتلا به دیابت به میزان قابل‌توجهی بیشتر از افراد سالم بوده و عوامل متعددی در ایجاد آن نقش دارند. مطالعه حاضر باهدف تعیین رابطه کیفیت خواب با شاخص‌های کنترل متابولیک در بیماران مبتلا به دیابت انجام گردید.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی همبستگی 135 بیمار دیابتیک مراجعه‌کننده به مرکز دیابت شهر دهاقان به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ها شامل فرم ثبت شاخص­های کنترل متابولیک و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ بود. شاخص‌های کنترل متابولیک شامل: قد و وزن، میزان فشارخون، چربی‌های خون، هموگلوبین گلیکوزیله، گلوکز خون ناشتا و قند خون 2 ساعت پس از غذا بود. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن و مدل رگرسیون چند متغیره از طریق نسخه 22 نرم‌افزار SPSS تجزیه‌و‌تحلیل شدند.
یافته‌ها: میانگین سنی مشارکت‌کنندگان، 26/19±66/48 سال و بیشتر آن‌ها (0/60 درصد) مرد بودند. شاخص توده­ بدنی، فشارخون دیاستولیک و قند خون ناشتا با کیفیت خواب بیماران دیابتیک رابطه مستقیم و معنی‌دار داشتند (05/0>p). مدل رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای قند خون ناشتا، سن، شاخص توده­ بدنی و جنس توان پیش­بینی امتیاز کیفیت خواب را داشتند.
بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، برخی از شاخص‌های متابولیک با کیفیت خواب بیماران دیابتیک رابطه مستقیم و معنی‌دار دارند. بنابراین ارزیابی کیفیت خواب بیماران و شناخت عوامل مرتبط با آن می‌تواند تیم درمان و به‌خصوص پرستاران را در برنامه‌ریزی برای بهبود کیفیت خواب بیماران و کنترل دیابت یاری رساند.