دوره 21، شماره 11 - ( بهمن 1402 )                   جلد 21 شماره 11 صفحات 844-836 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: ۱۲۱۹۳
Ethics code: IR.UMSU.REC.1402.017

Doosti Z, Moradi Y, Radfar M, Alinejad V. RELATIONSHIP BETWEEN INTERNAL STIGMA AND DEPRESSION IN MOTHERS OF CHILDREN WITH CEREBRAL PALSY: A CROSS-SECTIONAL STUDY. Nursing and Midwifery Journal 2024; 21 (11) :836-844
دوستی زهرا، مرادی یاسر، رادفر مولود، علی نژاد وحید. ارتباط انگ درونی و افسردگی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی: یک مطالعه مقطعی. مجله پرستاری و مامایی. 1402; 21 (11) :836-844

1- کارشناسی ارشد روان پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
2- استادیار پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، پژوهشکده تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، moradi.y@umsu.ac.ir
3- استاد پرستاری، مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، پژوهشکده تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ایران
4- استادیار آمار زیستی، مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، پژوهشکده تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ایران
پیش‌زمینه و هدف: حضور کودک فلج مغزی در خانواده، سبب پدیدآیی مشکلات روان‌شناختی مختلف در والدین می‌گردد. از جمله متغیرهای متأثر از حضور کودک ناتوان در خانواده انگ درونی است که می تواند باعث ایجاد یا تشدید افسردگی در مادر کودک فلج مغزی شود. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط انگ درونی و افسردگی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی در مراکز بهزیستی شهر ارومیه انجام گرفت.
مواد و روش کار: این مطالعه یک پژوهش توصیفی از نوع مقطعی-همبستگی میباشد که در 1402 انجام شدهاست. 185 نفر از مادران کودکان فلج مغزی مراجعه‌کننده به مراکز بهزیستی شهر ارومیه که دارای شرایط ورود به مطالعه بودند، به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. جهت گردآوری داده‌ها از فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسش نامه انگ درونی مادران دارای فرزند عقب مانده ذهنی و پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد. این پژوهش در بازه ی زمانی 7 ماهه انجام گرفت و کلیه داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی ۲۲ و با استفاده از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
یافته ها: میانگین نمره انگ درونی و افسردگی به ترتیب در مادران کودکان فلج مغزی ( 62/49 ± 33/83) از 196 و (53/13 ± 59/17) از 63 بود. در 6/21 درصد از مادران، سطوح بالای افسردگی گزارش گردید. همچنین بین انگ درونی و افسردگی مادران کودکان فلج مغزی، ارتباط مستقیم معنی داری بدست آمد (47/0=r، 0001>P).
نتیجه گیری: از نتایج پژوهش حاضر چنین نتیجه‌گیری می‌شود که انگ درونی ناشی از داشتن کودک مبتلا به فلج مغزی می‌تواند با افسردگی مادران در ارتباط باشد. شناخت هرچه بیشتر مسئولین و سیاست گزاران عرصه سلامت از این ارتباط می تواند اهمیت بکارگیری اقدامات علمی و عملی در حوزه تغییر نگرش افراد در این زمینه و در نتیجه کاهش انگ درونی مادران کودک فلج مغزی را بیش از پیش نمایان سازد.

واژه‌های کلیدی: افسردگی، فلج مغزی، انگ درونی، مادر
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی