دوره 9، شماره 5 - ( آذر- دی 1390 )                   جلد 9 شماره 5 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aliasgharpoor M, Eybpoosh S. QUALITY OF SLEEP AND ITS CORRELATING FACTORS IN RESIDENTS OF KAHRIZAK NURSING HOME. Nursing and Midwifery Journal 2011; 9 (5)
علی اصغرپور منصوره، عیب پوش سنا. کیفیت خواب سالمندان مقیم آسایشگاه کهریزک و عوامل مرتبط با آن. مجله پرستاری و مامایی. 1390; 9 (5)

کیفیت خواب سالمندان مقیم آسایشگاه کهریزک و عوامل مرتبط با آن     منصوره علی اصغرپور [1] ، سنا عیب پوش [2] *     تاریخ دریافت 25/2/90 تاریخ پذیرش 5/5/90     چکیده   پیش زمینه و هدف: اطلاع از کیفیت خواب سالمندان و عوامل موثر آن به اتخاذ تدابیری جهت افزایش یا کاهش اثر آن‌ها کمک می‌کند. اما مطالعات اندکی در ایران در زمینه کیفیت خواب سالمندان و عوامل مرتبط با آن انجام گرفته است. هدف پژوهش حاضر تعیین کیفیت خواب سالمندان و ارتباط عوامل مختلف با آن است.   مواد و روش‌ها: طرح مطالعه مقطعی بود. 164 سالمند مقیم آسایشگاه کهریزک به روش سرشماری وارد مطالعه شدند (اردیبهشت ماه-1389). عوامل مرتبط توسط پرسش‌نامه محقق ساخته و کیفیت خواب توسط شاخص پیتزبورگ سنجیده شد. اطلاعات با استفاده آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد.   یافته‌ها: اکثریت نمونه‌ها دارای اختلال خواب بودند (145 نفر، 4/88درصد)؛ بیشترین درصد آنان به‌ترتیب دارای اختلال خواب خفیف (67 نفر، 9/40درصد) و متوسط (61 نفر، 2/37درصد) بودند. ارتباط مستقیمی بین اختلال خواب و فعالیت بدنی ( X2,P=.026 )، گرگرفتگی ( X2,P=.008 )، اضطراب ( X2,P=.05 ) و ارتباط با خویشاوندان (003/0 X2,P= )، عوامل جسمی (000/0 rs: .446, P= )، روانی ( rs: .335, P=.000 )، و مراقبتی ( rs: .280, P=.000 ) مشاهده شد.   بحث و نتیجه گیری : گرچه اکثریت سالمندان مبتلا به اختلال خواب خفیف-متوسط بودند ولی به علت وفور مصرف داروهای خواب‌آور، اختلال خواب نمونه‌ها شدیدتر و شایع‌تر از وضعیت موجود به نظر می‌رسد. کیفیت خواب سالمندان با عوامل جسمی، روانی-اجتماعی، و مراقبتی مرتبط است.   کلید واژه‌ها: سالمند، کیفیت خواب، عوامل مرتبط با خواب     دوماهنامه دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه، دوره نهم، شماره پنجم ، پی در پی 34، آذر و دی1390، ص 383-374     آدرس مکاتبه: کرمان، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دپارتمان اپیدمیولوژی و آمار زیستی، تلفن: 09126587896   E-mail: sana_eybpoosh@yahoo.com   [1] کارشناس ارشد پرستاری، هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران   [2] دانشجوی دکترای تخصصی اپیدمیولوژی مرکز تحقیقات مدل سازی در سلامت، دپارتمان اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی کرمان (نویسنده مسئول)