Badrizadeh A, Rezaii Jamaloi H, Khanzadeh M, Foroughi S, Saki M. EVALUATION OF THE ROLE OF SOCIAL SUPPORT AND ITS COMPONENTS IN ADHERENCE TO TREATMENT IN TYPE 2 DIABETIC PATIENTS IN KHORRAMABAD CITY. Nursing and Midwifery Journal 2021; 19 (9) :696-703
URL:
http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4525-fa.html
بدری زاده افسانه، رضایی جمالویی حسن، خانزاده مصطفی، فروغی سعید، ساکی ماندانا. بررسی نقش حمایت اجتماعی و مؤلفههای آن در پیروی از درمان دارویی در بیماران دیابتی نوع 2 شهر خرمآباد. مجله پرستاری و مامایی. 1400; 19 (9) :696-703
URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4525-fa.html
1- دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران (نویسنده مسئول)
3- استادیار، گروه روانشناسی، مؤسسه آموزش عالی غیردولتی-غیرانتفاعی فیض الاسلام، خمینی شهر، اصفهان، ایران
4- استادیار، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری الیگودرز، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، الیگودرز، ایران
5- استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده: (2556 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: با توجه به ماهیت بیماری و عوارض درازمدت، دیابت در زمره اختلالات مزمن دستهبندی میشود که درمان قطعی ندارد ولی قابلکنترل و مهار شدنی است و یکی از اصول کنترل دیابت، تبعیت بیماران از توصیههای درمانی پزشک میباشد، که در این خصوص نقش حمایت اجتماعی در تبعیت از درمان دارویی در این بیماران بسیار تأثیرگذار است. لذا پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش حمایت اجتماعی و مؤلفههای آن در پیروی از درمان دارویی بیماران دیابتی نوع 2 شهر خرمآباد انجام گردید.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی-همبستگی 392 نفر از زنان و مردان مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعهکننده به مراکز جامع سلامت شهر خرمآباد بین اردیبهشت تا مرداد 1399 بهصورت هدفمند انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری دادهها از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، تبعیت از درمان موریسکی، پرسشنامه حمایت اجتماعی واکس و ریدر استفاده گردید. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 22 و آنالیزهای توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون) صورت گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد حمایت اجتماعی (ابعاد خانواده و دوستان)، با تبعیت از درمان دارویی رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین در کل ابعاد حمایت اجتماعی قادر به تبیین نزدیک به 13 درصد (9/12) از تغییرات تبعیت از درمان دارویی میباشد.
نتیجه گیری: حمایت خانواده و دوستان میتواند یک عامل مهم و تأثیرگذار در حفظ و ارتقاء سلامت بیماران دیابتی باشد و این افراد بهعنوان منابع ارزشمندی در کنار پرسنل بهداشت و تیم سلامت و درمان در جهت ارتقای رفتارهای خود مراقبتی در این بیماران میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری