Safarnia shahri S, Heidari M R, Moradi M, Kazemnejad A. THE EFFECT OF REGULAR EXERCISE PROGRAM AT HOME ON IMPROVING SLEEP QUALITY IN THE ELDERLY WITH KNEE OSTEOARTHRITIS: A CLINICAL TRIAL STUDY. Nursing and Midwifery Journal 2022; 19 (12) :998-1007
URL:
http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4580-fa.html
صفرنیاشهری سارا، حیدری محمدرضا، مرادی میثم، کاظم نژاد انوشیروان. تأثیر برنامه منظم ورزشی در منزل بر بهبود کیفیت خواب سالمندان مبتلا به استئوآرتریت زانو: یک مطالعه کارآزمایی بالینی. مجله پرستاری و مامایی. 1400; 19 (12) :998-1007
URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4580-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، پرستاری سالمندی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
2- دانشیار پرستاری، دانشگاه شاهد، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، heidari43@yahoo.com
3- متخصص ارتوپدی، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، گناباد، ایران
4- استاد آمارحیاتی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (1038 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: استئوآرتریت زانو شایعترین نوع آرتریت است که در میان افراد بالای 70 سال، شیوع آن تا 40 درصد افزایش مییابد. استئوآرتریت زانو با مشکلاتی همچون کاهش کیفیت خواب همراه است. یافتن اقدامی مؤثر، کم عارضه، و مقرونبهصرفه جهت ارتقاء کیفیت خواب این بیماران ضروری به نظر میرسد. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر برنامه منظم ورزشی در منزل بر بهبود کیفیت خواب سالمندان مبتلا به استئوآرتریت زانو انجام گرفته است.
مواد و روش کار: در این مطالعهی کارآزمایی بالینی، 72 سالمند مراجعهکننده به درمانگاه ارتوپدی بیمارستان علامهبهلول گنابادی شهر گناباد، بطور در دسترس انتخاب و با روش تصادفیسازی بلوکی به گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. گروه مداخله بعد از یک دورهی آموزش حضوری، در منزل به مدت یک ماه، تحت برنامه ورزشی قرار گرفتند. پرسشنامهی کیفیت خواب پیتزبورگ توسط هر دو گروه قبل و 4 هفته بعد از مداخله تکمیل گردید. برای تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS ویرایش 18 و روشهای آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
یافتهها: قبل از مداخله همه متغیرهای جمعیتشناختی، در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت معناداری از نظر آماری نداشتند. با توجه به اینکه طبق آزمون تیمستقل، میانگین نمره کلی پرسشنامهی PSQI، در قبل از مداخله در دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنیدار آماری داشت (001/0=P)، برای مقایسه بعد از مداخله نیز با توجه به معنی دار بودن اختلاف (001/0>P) و اندازه اثر 77/1، میتوان به تأثیر مورد قبول مداخله استناد کرد و اظهار داشت که مداخله اثر زیادی بر روی تغییرات میانگین این متغیر داشته است. بعد از مداخله میانگین نمره چهار زیرمقیاس کیفیت ذهنی خواب، اختلالات خواب، مصرف داروهای خواب آور و عملکرد نامناسب در طول روز در دو گروه مداخله و کنترل با یکدیگر تفاوت معناداری داشتند که نشاندهنده تأثیر مداخله است (05/0>P).
بحث و نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد انجام تمرینات ورزشی در منزل سبب بهبود کیفیت خواب سالمندان مبتلا به استئوآرتریت زانو میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری