دوره 21، شماره 6 - ( شهریور 1402 )                   جلد 21 شماره 6 صفحات 453-446 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pourasghar M, Jouybari M M, Moslehi Jouybari F, Kord M. HYPNOTIC ANESTHESIA IN INGUINAL HERNIA SURGERY: A CASE STUDY. Nursing and Midwifery Journal 2023; 21 (6) :446-453
URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4949-fa.html
پوراصغر مهدی، مصلحی جویباری میترا، مصلحی جویباری فاطمه، کرد میثم. بیهوشی با هیپنوتیزم در جراحی فتق اینگوینال: یک مطالعه موردی. مجله پرستاری و مامایی. 1402; 21 (6) :446-453

URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4949-fa.html


1- دانشیار گروه روان پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران (نویسنده مسئول) ، me_pourasghar@yahoo.com
2- استادیار گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، مؤسسه آموزش عالی فروردین، قائمشهر، ایران
3- دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، ساری، ایران
4- دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند، بیرجند، ایران
متن کامل [PDF 432 kb]   (544 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (886 مشاهده)
متن کامل:   (858 مشاهده)
مقدمه
فتق اینگوینال تورم و برآمدگی قسمت فوقانی کشاله ران و ناحیه‌ی مغبنی است که در اثر ضعیف شدن و پارگی دیواره‌ی نگه‌دارنده روده‌ها، ایجاد می‌شود. فتق اینگوینال باعث می‌شود روده و چربی اطراف آن، به درون ناحیه‌ی مغبنی وارد شوند (1). ناحیه‌ی مغبنی (کانال‌های اینگوینال) در پایین شکم قرار دارند. هم مردان و هم زنان دارای کانال‌های اینگوینال هستند. در زنان، هر کانال محل عبور رباط‌های رحمی و در مردان، مجرای انتقال بیضه از درون شکم به درون کیسه‌ی بیضه در دوران جنینی است (2). این کانال در ۸۰ درصد موارد تا یک سالگی بسته می‌شود، اما در صورت بازماندن کانال، فرد مستعد انتقال مایع داخل شکم به درون کیسه بیضه‌ها (بیماری هیدروسل) و یا انتقال روده‌ها به درون کیسه بیضه و ایجاد هرنی اینگوینال مستقیم است (3).
 فتق اینگوئینال شایع‌ترین نوع فتق بوده که در آقایان ۷ برابر بیشتر است. نکته قابل‌توجه این است که در فتق ارثی پسربچه‌ها، احتمال همراهی فتق با  بیضه نزول نکرده  و یا تجمع مایع اطراف بیضه (هیدروسل) وجود دارد (4) و بیشتر به خاطر ظاهرشان شناخته می‌شوند. آن‌ها باعث برآمدگی در ناحیه‌ی شکم یا کشاله‌ی ران می‌شوند که ممکن است با ایستادن یا سرفه کردن بزرگ شوند. این نوع از فتق ممکن است دردناک و حساس به لمس باشد (5). علائم فتق اینگوینال عبارت‌اند از: درد هنگام سرفه، ورزش و خم شدن؛ احساس سوزش؛ درد وحشتناک؛ احساس سنگینی در کشاله‌ی ران (6)، فتق‌های اینگوینال می‌توانند غیرمستقیم یا مستقیم، محدود و یا فشرده باشند. فتق اینگوینال غیرمستقیم و فتق‌های اینگوینال غیرمستقیم، شایع‌ترین نوع هستند. این نوع اغلب در زایمان زودرس، قبل از این‌که کانال اینگوینال بسته شود، اتفاق می‌افتد. بااین‌حال، این نوع فتق ممکن است در هر زمان در طول زندگی رخ دهد. این نوع فتق در مردان شایع‌تر است (7، 8). تنها یک دلیل برای فتق وجود ندارد. بااین‌حال، نقاط ضعف درون عضلات شکمی و کشاله‌ی ران، به‌عنوان مهم‌ترین علل ایجاد فتق شناخته می‌شوند. فشار اضافی در این ناحیه‌ی بدن می‌تواند درنهایت فتق را ایجاد کند. برخی از عوامل خطر می‌توانند شانس ابتلا به این وضعیت را افزایش دهند، که عبارت‌اند از:1. افزایش فشار بر شکم؛ 2. نقطه‌ای در دیواره شکم که از قبل به‌صورت ضعیف وجود داشته است؛ 3. ترکیب افزایش فشار بر شکم و نقطه ضعیف شده قدیمی در دیواره شکم؛ 4. فشار در هنگام دفع مدفوع یا ادرار؛ 5. فعالیت‌های شدید؛ 6. عطسه یا سرفه‌ی مزمن (9).
عوارض فتق کشاله ران عبارت‌اند از: اعمال فشار بر به افت‌های اطراف (بیشتر فتق‌های اینگوینال اگر با جراحی اصلاح نشوند، به‌مرورزمان بزرگ می‌شوند. در مردان، فتق بزرگ‌شده می‌تواند به داخل کیسه بیضه کشیده شده و باعث تورم و درد بیضه‌ها شود)؛ فتق حبس شده (در صورتیکه محتویات فتق در نقطه ضعیف شده در دیواره شکم گیر کند، روده مسدود می‌شود که این درنهایت منجر به درد شدید، حالت تهوع، استفراغ و ناتوانی در دفع مدفوع یا خارج کردن گاز معده می‌شود؛ فتق مسدود شده (فتق مسدود شده می‌تواند جریان خون را در روده قطع کند. فتق مسدود شده می‌تواند باعث از بین رفتن بافت روده مسدود شده شود. فتق مسدود شده یک بیماری خطرناک است که باید هر چه سریع‌تر جراحی شود) (10).
تشخیص فتق توسط معاینه فیزیکی و سونوگرافی بوده و بهتر است پس از تشخیص، درمان فتق هر چه زودتر انجام بگیرد تا از پیشرفت فتق، ایجاد چسبندگی و عوارض احتمالی بعدی و همچنین عارضه خطرناک گیر افتادن فتق و آسیب به روده جلوگیری شود (11).
با توجه به اینکه، فتق درمان دارویی نداشته و درمان اصلی و قطعی آن جراحی است. مواردی مانند فتق بند و وسایل مشابه، به دلیل عدم نقش اثبات‌شده در درمان فتق و همچنین افزایش چسبندگی و عارضه دار شدن فتق، به‌هیچ‌وجه به‌عنوان درمان اصلی فتق توصیه نشده و نمی‌شود. صرفاً در مواردی که سن بیمار بالا است و یا بیماری زمینه‌ای مانع از انجام جراحی می‌شود، این وسایل استفاده می‌شوند (12).
در لاپاروسکوپی، که به آن جراحی فتق بسته نیز گفته می‌شود، چند برش کوچک‌تر شکمی ایجاد می‌شود. یک لوله بلند و نازک با یک دوربین به همراه نور در انتهای آن به جراح کمک می‌کند که در حین جراحی داخل بدن بیمار را ببیند. هدف هر دو روش عمل فتق، بازگرداندن بافت داخلی شکم به داخل حفره‌ی شکم و بازسازی نقص دیواره شکمی است که معمولاً برای تقویت دیواره‌ی شکم یک ساختار در آن قرار می‌دهند. هنگامی‌که ساختارها در جای مناسب خود قرار گرفتند، جراح برش‌ها را می‌بندد و بخیه می‌زند. جوانب مثبت و منفی بالقوه‌ای برای هر دو روش عمل فتق وجود دارد. به‌عنوان‌مثال، لاپاراسکوپی زمان بهبودی کم‌تری نیاز دارد، اما خطر بازگشت مجدد فتق با لاپاروسکوپی بیشتر است (13).
با توجه به عوارض بیهوشی پیشنهاد می‌گردد از روشهای دیگری مانند هیپنوتیزم استفاده گردد، هیپنوتیزم درمانی یا هیپنوتراپی یکی از انواع روش‌های درمانی است و همچون دیگر درمان‌های پزشکی موفقیت آن در درمان بیماری‌ها بستگی به شرایطی دارد (14).
هیپنوتیزم معجزه نیست ولی می‌تواند در برخی موارد همچون معجزه عمل کند. از کاربردهای هیپنوتیزم در طب جراحی است که در زمینه آمادگی بیمار قبل از جراحی و درمان ترس از عمل، کنترل درد بعد از عمل، القای بی‌هوشی بدون استفاده از داروهای وریدی و استنشاقی و یا با حداقل مصرف دارو و نیز حذف یا کاهش عوارض این داروها، القای بی‌حسی موضعی بدون استفاده از دارو، کنترل نسبی خونریزی حین عمل، کنترل درد ناشی از سوختگی کمک به تسریع ترمیم بافت آسیب‌دیده مورداستفاده قرار می‌گیرد (15).
متخصصان بیهوشی دانشگاه لیژ بلژیک طی ۱۰ سال گذشته در بیش از ۴۸۰۰ عمل جراحی ازاین‌روش استفاده کرده‌اند. با استفاده ازاین‌روش بیمار زودتر ترخیص می‌شود، حین عمل خونریزی کمتری دارد، عوارض دارویی کمتر است و همچنین بیمار از حالت تهوع و ناخوشی بعد از جراحی کمتر رنج می‌برد (16). با توجه به سن بالای بیمار حاضر و خطر بالای بیهوشی جهت عمل جراحی، لذا این عمل جراحی فتق اینگوینال تحت بیهوشی هیپنوتیزمی انجام شد و به‌صورت مطالعه موردی گزارش گردید.

معرفی بیمار
در این مطالعه گزارش مورد، بیمار، خانم 87 ساله‌ای بود که در تیرماه 1398 به علت فتق اینگوینال به بیمارستانی در ساری مراجعه کرد. بیمار دو ماه پیش از مراجعه به بیمارستان دچار کبودی و تورم بنفش‌رنگ در ناحیه شکم خود شده و این مشکلات همراه با علائمی مانند درد شدید، کاهش وزن و کاهش اشتها در طی شش ماه گذشته بود. بیمار سابقه ژنیتیک و یا تماس با افراد مبتلا به فتق را نداشت. سابقه بیماری یبوست مزمن را نیز بیان می‌کرد که می‌توانند دلیلی بر ایجاد فتق در زنان باشد. بیمار، هیچ‌گونه ماده اعتیادآوری مصرف نمی‌کرد.
بیمار کاندید جراحی فتق اینگوینال با استفاده از بیهوشی هیپنوتیزم درمانی بود. در ابتدا بیمار تحت جراحی مستقیم با بیهوشی هیپنوتیزمی قرار گرفت و در این جراحی که حدود 30 دقیقه زمان برد، علائم حیاتی ازجمله تنفس، ضربان قلب و فشارخون کاملاً نرمال و تحت کنترل بود. سپس با استفاده از القای مستقیم هیپنوتیزم بیمار هوشیاری خود را به دست آورد و فردای روز عمل با حال مساعد بیمارستان را ترک کرد. معیار ورود، رضایت و تمایل به همکاری بیمار و قابلیت هیپنوتیزم پذیری خوب و همچنین عدم اعتیاد به هیچ‌گونه ماده اعتیادآور و عدم وجود اختلال روان‌پزشکی جدی از قبیل افسردگی شدید و روان‌پریشی در 6 ماه اخیر بود.
به‌علت آشنایی خانواده بیمار با دوره‌های آموزش هیپنوتیزم در انجمن، وی داوطلبانه جهت استفاده از بیهوشی هیپنوتیزمی در جراحی به روان‌پزشک دارای فلوشیپ روان‌درمانی، دوره‌دیده در انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران و متخصص در این امر مراجعه نمود. بیمار کاندید جراحی فتق اینگوینال با استفاده از بیهوشی هیپنوتیزمی بود. پس از هماهنگی با جراح و کسب موافقت ایشان، حدود 1 هفته قبل از انجام جراحی، بیمار 3 بار در مطب روان‌پزشک ویزیت و شرطی‌سازی‌های لازم برایشان صورت گرفت. در جلسه اول پس از صحبت‌های پیش هیپنوتیزمی که مهم‌ترین عامل برای ایجاد یک رابطه هیپنوتیزمی مؤثر و شامل ارزیابی وضعیت روانی، کشف عناصر مؤثر بر پذیرش و تجربه ازجمله شناسایی مدالیته‌های غالب حسی و اطمینان دادن به بیمار در مورد تجربیات موفق موجود در این زمینه است، به بررسی باورها، چالش‌ها و سؤالات بیمار در خصوص جراحی با این شیوه پرداخته شد. مدالیته‌های غالب حسی بیمار، مدالیته‌های دیداری، شنیداری و جنبشی یا لمسی بود. در ضمن جهت تست میزان هیپنوتیزم پذیری، تست چرخش چشم اشپیگل‌ها یا مقیاس القای هیپنوتیزمی (HIP) از وی گرفته شد که نمره وی 5 از 7 و نشان‌دهنده میزان هیپنوتیزم پذیری خوب فرد بود.
این آزمون با چرخش چشم آغاز می‌شود که مقیاس احتمالی توانایی زیستی تجربه حالات تجزیه‌ای است. آزمودنی باید سرش را در حالتی قرار دهد که مستقیم به جلو نگاه کند، سپس در همان حالت به بالا و به سمت ابروهایش و حتی بالاتر بنگرد (نگاه فوقانی). سپس در حال نگاه به سمت بالا، پلک‌هایش را به‌آسانی ببندد (چرخش). نگاه فوقانی و چرخش برحسب مشاهده میزان صلبیه قابل‌رؤیت در حدفاصل پلک تحتانی قرینه از صفر تا 4 درجه‌بندی می‌شود. اگر لوچی داخلی روی دهد، نمره 1 تا 3 تعلق می‌گیرد. نمره لوچی به نمره چرخش اضافه می‌شود. چرخش چشم خود بخشی از القای هیپنوتیزم است که به‌عنوان نشانگر داخلی قدرت تجربه هیپنوتیزم نیز نمره‌دهی می‌شود. نمره 2 به بالا نشان‌دهنده هیپنوتیزم پذیری قابل‌قبول است (17).
در ادامه جلسه اول در القاء، عمیق‌سازی و تلقین بی‌حسی هیپنوتیزمی از روش تجسم فعال طبق ترجیح بیمار تصویرسازی مکان‌های معنوی استفاده شد. در تلقینات پس‌هیپنوتیزمی بر روی تقویت ایگو جهت افزایش اعتمادبه‌نفس و تاب‌آوری وی در ادامه روند درمان تأکید شد. جلسات دوم و سوم هم در همین راستا و با روش تجسم فعال به تثبیت شرطی‌سازی‌های قبلی و تقویت ایگو پرداخته شد.
بیمار در روز عمل با آمادگی روانی بسیار خوبی وارد اتاق عمل شد و تحت جراحی مستقیم با بیهوشی هیپنوتیزمی و طبق تجسم فعال قرار گرفت. این جراحی که حدود 30 دقیقه زمان برد، بدون استفاده از داروهای بیهوشی و صرفاً با کمک تلقینات بی‌دردی و بی‌حسی هیپنوتیزمی صورت پذیرفت و بیمار در طول عمل جراحی در حالت بی‌دردی هیپنوتیزمی قرار داشت. همچنین تلقینات پس‌هیپنوتیزمی جهت بهبودی بهتر جراحت و ادامه احساس کرختی و بی‌حسی موضع عمل به وی داده شد. سپس با استفاده از القای مستقیم هیپنوتیزم، بیمار هوشیاری خود را به دست آورد و چند ساعت پس از عمل با حال مساعد بیمارستان را ترک کرد.

بحث و نتیجه‌گیری
هیپنوتیزم یک روش ساده علمی و مطمئن است که سبب کاهش عوارض ناشی از مداخلات دارویی خواهد شد. عملکرد هیپنوتیزم با استفاده از مکانیسم‌های روانی و کارکردی مغز است. عوارض ناشی از بیهوشی بسته به نوع آن و شرایط فیزیکی و جسمی افراد متفاوت است. در افرادی که زمینه‌ی بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی و بیماری‌های ریوی دارند بیهوشی می‌تواند پیامدهای خاص خود را داشته باشد. هیپنوتیزم علاوه به را کاهش نیاز به بیهوشی شیمیایی، در رفع استرس و اضطراب و نگرش منفی بیمار، مفید است.
باوجود معنی خواب برای کلمه یونانی هیپنوتیزم، اساساً هیپنوتیزم خواب نیست، بلکه یک حالت طبیعی مغز است که تمام افراد در طول زندگی روزمره خود آن را تجربه می‌کنند (مثل وقتی‌که جذب خاطرهای مربوط به ۲۰ سال قبل می‌شوید و حواستان به اطراف نیست) و کاری که هیپنوتیزم درمانگر انجام می‌دهد، این است که حالت هوشیاری فرد را تغییر می‌دهد و با جهت‌دهی و هدایت تصاویر ذهنی، قابلیت تصویرپردازی شخص را به سمتی سوق می‌دهد (16) که مغز و بدن، آن حالت را به خودش بگیرد. حالا اگر این وضعیت در جهت درمانی استفاده شود، هیپنوتیزم درمانی و اگر در موارد غیردرمانی و به‌قصد ارتقای کیفیت زندگی یا افزایش قدرت تمرکز و توجه باشد (18) در زمینه‌های دیگر کاربرد پیدا می‌کند. ازاین‌رو وقتی یک نفر هیپنوتیزم شود و در یک نقش خاص ظاهر شود، می‌تواند، خود را به همان شکل باور کند و بدون مشکل با انفکاک، جذب هر کاری شود (19). پس هرجایی که جذب و انفکاک هم‌زمان و توأم با هم انجام شود ازنظر مغزی «هیپنوتیزم» صورت گرفته است که در این شرایط، شخص می‌تواند در حال راه رفتن، وزنه زدن، فوتبال و حتی فرآیندهای درمانی و جراحی در حالت هیپنوتیزم قرار گیرد و از چند ثانیه تا چند دقیقه یا حتی ۲۴ ساعت می‌توان فرد را در حالت هیپنوتیزم نگه داشت که بسته به پذیرش افراد، متفاوت است به‌طوری‌که اگر فردی هیپنوتیزم را قبول نداشته باشد، نمی‌توان او را هیپنوتیزم کرد (20).
کاربرد هیپنوتیزم در فرایندهای درمانی در هر فرم درمانی که ارتباط پزشک و بیمار وجود دارد، هیپنوتیزم هم کاربرد دارد، در صورت پذیرش بیمار به‌راحتی می‌توان با ایجاد تصاویر و نفوذ در ذهن، مراحل درمانی را انجام داد (21). به‌عنوان‌مثال در بحث کنترل دردهای جراحی حین عمل و بعد از عمل، اضطراب‌های قبل و بعد از عمل، زایمان بدون درد، تهوع و استفراغ‌های مکرر دوران بارداری (ویار حاملگی)، دردهای سیکل ماهانه خانم‌ها، کاهش درد در حوزه دندان‌پزشکی، جراحی بدون بی‌حسی برای افرادی که به داروی بی‌حسی حساسیت یا ترس دارند. ترس‌های مختلف افراد مانند ترس از تاریکی از ام.آر.آی، عدم تحمل آندوسکوپی، تعویض پانسمان سوختگی که درد شدید دارد، در حوزه طب اطفال و بسیاری از اختلالات رفتاری کودکان، افزایش اعتمادبه‌نفس، توجه و تمرکز، کاربرد مثبت و مناسبی دارد (22).
در برخی موارد نیز به‌تنهایی و بعضی مواقع هم در کنار روان‌پزشکی مورداستفاده قرار می‌گیرد (23). در طب عمومی هم تمام سردردهای تنشی قابلیت درمان با هیپنوتیزم را دارند، ولی در سینوزیت فقط درد کنترل می‌شود، ولی سینوزیت درمان نمی‌شود (24).
در بیماری‌های روان‌تنی، ترس‌های مرضی، فوبیاها، ترس از آسانسور و محیط‌های بسته و جمعیت، ترس از حضور و سخنرانی در جمع و... می‌توان از هیپنوتیزم کمک گرفت و آن را کنترل کرد (25). در بیماران سرطانی بیماری را درمان نمی‌کند، ولی عوارض ناشی از شیمی‌درمانی را بهبود می‌بخشد (26). در شکستگی نیز نمی‌تواند آن را درمان کند، ولی درد ناشی از شکستگی را تسکین می‌دهد (27).
برای اولین بار عمل جراحی رگ آئورت با روش هیپنوتیزم  در پاریس پایتخت فرانسه انجام شد. پزشکان در این عمل از هیپنوتیزم به جای بیهوشی استفاده کردند. این بیمار ۸۲ ساله که قرار بود تحت عمل جراحی آئورت از ناحیه شکم قرار گیرد، توسط پزشک بیهوشی‌اش از هیپنوتیزم به جای بیهوشی استفاده کرد. بیمار از چند روز قبل از عمل برای هیپنوتیزم آماده شده بود. دکتر بیهوشی هنگام مراجعه بیمار، در مورد روش هیپنوتیزم به او اطلاعات لازم را داد. بیمار بدون آنکه متوجه دردی شود تحت یک عمل جراحی موفق قرار گرفت. بیمار پس از بیماری ابتدا چیزی به خاطر نیاورد. ولی به‌مرور هشیاری خود را به دست آورد. لازم به ذکر است برای آرام کردن بیمار از هیچ دارویی استفاده نشد. به گفته پزشکان معالج، درنتیجه عمل جراحی با روش هیپنوتیزم، بیمار سریع‌تر از عمل جراحی عادی بهبود پیدا می‌کند (28).
عمل تومور با بیهوشی به‌وسیله هیپنوتیزم نیز از کاربردهای دیگر هیپنوتیزم در عمل‌های جراحی است که انجام گردید (29)، بیمار که یک زن ۴۲ است سال‌هاست به علت چند آلرژی به مواد شیمیایی و همچنین واکنش‌های آنافیلاکسی قبلی به بی‌حسی موضعی در ران راست است که با هیپنوتیزم به‌عنوان تنها راه بیهوشی تحت عمل قرار گرفت و پزشکان موفق به حذف تومور پوست او شدند. در طی این عملیات، که در حدود بیست دقیقه به طول انجامید، بیمار بدون درد و پارامترهای فشار و قلب کاملاً پایدار باقی ماند. این مقاله توسط انریکه فاکو استاد بیهوشی و احیا وزارت علوم اعصاب در دانشگاه پادوا نوشته‌شده و در مجله بیهوشی منتشر شده است (30).
همچنین در آوریل سال 2006 در انگلستان یک عمل جراحی فتق با کمک هیپنوتیزم انجام شد و دیگر کسی نمی‌تواند هیپنوتیزم را انکار کند، و به همه ثابت شده است که حتی در عمل‌های جراحی هم می‌توان به جای داروی بیهوشی از هیپنوتیزم استفاده کرد (31).
ممنوعیت دیگر برای افرادی است که خود را هیپنوتیزم گر معرفی می‌کنند، اما درمانگر نیستند. این افراد هرگز نباید هیپنوتیزم کنند زیرا اگر فردی به خاطر تومور مغزی دچار سردرد شده، باید به فردی مراجعه کند که قبل از هیپنوتیزم او را معاینه کند و علت سردرد را تشخیص دهد و از هیپنوتیزم برای درمان تومور استفاده نکند. چون تومور با هیپنوتیزم درمان نمی‌شود، بلکه معالجه تومور را به تأخیر می‌اندازد. ازاین‌رو این فرایند باید در کلینیک هیپنوتیزم رعایت شود (32). وقتی از هیپنوتیزم در جراحی‌ها استفاده می‌کنیم، با کاهش درد وعوارض جانبی می‌توانیم بیمار را زودتر به حالت عادی زندگی برگردانیم و بیمار زودتر کارایی خود را به دست آورده و از بیمارستان مرخص می‌شود. بنابراین با هیپنوتیزم درمانی می‌توانیم، کمک بزرگی به اقتصاد درمان داشته باشیم (33). هیپنوتیزم یک پدیده ماورایی نیست و این ذهن است که با خاصیت‌های فراوان آن کارهای زیادی می‌توان انجام داد، یادآور شد: مغز قابلیت‌هایی دارد که هنوز کشف نشده و چه بسا در آینده‌ای نزدیک دیگر در اعمال جراحی نیاز به بیهوشی نباشد و از کارایی مغز و فعالیت‌های آن استفاده شود (34).
محدودیت پژوهش
با توجه به اینکه این پژوهش موردی بوده است لذا در زمینه تعمیم یافته‌ها به گروه جامعه از محدودیت برخوردار است.

تشکر و قدردانی
از مسئولین محترم دانشگاه علوم پزشکی ساری جهت
حمایت‌های همه‌جانبه قدردانی می‌شود. همچنین لازم است از مسئولین محترم بیمارستان ساری و شرکت‌کننده‌ی در این پژوهش قدردانی کنیم
.


حمایت مالی
این مطالعه با حمایت دانشگاه علوم پزشکی ساری انجام شده است.

تعارض منافع
هیچ‌گونه تضاد و تعارض منافعی در خصوص پژوهش انجام شده حاضر وجود نداشت.

ملاحظات اخلاقی
این مطالعه برگرفته از کار پژوهشی نویسندگان با کد اخلاق IR.IAU.SARI.REC.1401.106 می‌باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی

فهرست منابع
1. Horn R, Kramer J. Postoperative Pain Control. [Updated 2020 Jun 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020. [URL]
2. Levy N, Mills P, Rockett M. Post-surgical pain management: time for a paradigm shift. Br J Anaesth 2019; 123(2):e182-6. doi: 10.1016/j.bja.2019.05.031. Epub 2019 Jun 12. PMID: 31202562; PMCID: PMC6676157. [DOI:10.1016/j.bja.2019.05.031] [PMID] [PMCID]
3. Yassin HM, Abd Elmoneim AT, El Moutaz H. The Analgesic Efficiency of Ultrasound-Guided Rectus Sheath Analgesia Compared with Low Thoracic Epidural Analgesia After Elective Abdominal Surgery with a Midline Incision: A Prospective Randomized Controlled Trial. Anesth Pain Med. 2017:10;7(3):e14244. doi: 10.5812/aapm.14244. PMID: 28856110; PMCID: PMC5561553. [DOI:10.5812/aapm.14244] [PMID] [PMCID]
4. Volz MS, Suarez-Contreras V, Portilla ALS. et al. Mental imagery-induced attention modulates pain perception and cortical excitability. BMC Neurosci 2015;16(15):16-8. [DOI:10.1186/s12868-015-0146-6] [PMID] [PMCID]
5. Mooventhan A, Nivethitha L. Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci 2014;6(5):199-209. doi: 10.4103/1947-2714.132935. PMID: 24926444; PMCID: PMC4049052. [DOI:10.4103/1947-2714.132935] [PMID] [PMCID]
6. Kisaalita NR, Hurley RW, Staud R, Robinson ME. Placebo Use in Pain Management: A Mechanism-Based Educational Intervention Enhances Placebo Treatment Acceptability. J Pain 2016;17(2):257-69. doi: 10.1016/j.jpain.2015.10.017. Epub 2015 Nov 19. PMID: 26604097; PMCID: PMC4738022. [DOI:10.1016/j.jpain.2015.10.017] [PMID] [PMCID]
7. Tabatabaee A, Tafreshi MZ, Rassouli M, Aledavood SA, AlaviMajd H, Farahmand SK. Effect of Therapeutic Touch in Patients with Cancer: a Literature Review. Med Arch 2016;70(2):142-7. doi: 10.5455/medarh.2016.70.142-147. Epub 2016 Apr 1. PMID: 27194823; PMCID: PMC4860206. [DOI:10.5455/medarh.2016.70.142-147] [PMID] [PMCID]
8. Rezaei R, Saatsaz S, Alipour A, Beheshti Z. Massage-therapy and post cesarean pain control. The Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility, 2017; 20(4): 34-43. doi: 10.22038/ijogi.2017.8979 [Google Scholar]
9. Dehghan M, Farahbod F. The efficacy of thermotherapy and cryotherapy on pain relief in patients with acute low back pain, a clinical trial study. J Clin Diagn Res 2014;8(9):LC01-4. doi: 10.7860/JCDR/2014/7404.4818. Epub 2014 Sep 20. PMID: 25386469; PMCID: PMC4225921. [PMID]
10. Roseen EJ, Cornelio-Flores O, Lemaster C, Hernandez M, Fong C, Resnick K, Wardle J, Hanser S, Saper R. Inpatient Massage Therapy Versus Music Therapy Versus Usual Care: A Mixed-methods Feasibility Randomized Controlled Trial. Glob Adv Health Med 2017:16; 6:2164957X17735816. doi: 10.1177/2164957X17735816. PMID: 29085740; PMCID: PMC5648168. [DOI:10.1177/2164957X17735816] [PMID] [PMCID]
11. Chester SJ, Stockton K, De Young A, Kipping B, Tyack Z, Griffin B, Chester RL, Kimble RM. Effectiveness of medical hypnosis for pain reduction and faster wound healing in pediatric acute burn injury: study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2016:29;17(1):223. doi: 10.1186/s13063-016-1346-9. PMID: 27129580; PMCID: PMC4850700. [DOI:10.1186/s13063-016-1346-9] [PMID] [PMCID]
12. Haghshenas H, Mansoori P, Najafi S, Nikoo MH, Zare N, Jonoobi M. The effect of changes in patients' body position on the back pain intensity and hemodynamic status during and after radiofrequency catheter ablation of cardiac dysrhythmias. Iran J Nurs Midwifery Res 2013;18(2):89-93. Erratum in: Iran J Nurs Midwifery Res 2014;19(2):216. PMID: 23983735; PMCID: PMC3748576. [PMID]
13. Seers K, Crichton N, Tutton L, Smith L, Saunders T. Effectiveness of relaxation for postoperative pain and anxiety: randomized controlled trial. J Adv Nur 2008;62(6):681-8. doi: 10.1111/j.1365-2648.2008.04642.x. PMID: 18503652. [DOI:10.1111/j.1365-2648.2008.04642.x] [PMID]
14. Acikgoz A, Dayi A, Binbay T. Prevalence of premenstrual syndrome and its relationship to depressive symptoms in first-year university students. Saudi Med J 2017 Nov;38(11):1125-1131. doi: 10.15537/smj.2017.11.20526. PMID: 29114701; PMCID: PMC5767616. [DOI:10.15537/smj.2017.11.20526] [PMID] [PMCID]
15. Petersen N, London ED, Liang L, Ghahremani DG, Gerards R, Goldman L, Rapkin AJ. Emotion regulation in women with premenstrual dysphoric disorder. Arch Womens Ment Health 2016 Oct;19(5):891-8. doi: 10.1007/s00737-016-0634-4. Epub 2016 May 7. PMID: 27155663; PMCID: PMC5024711. [DOI:10.1007/s00737-016-0634-4] [PMID] [PMCID]
16. Taslimbakhsh Z, Sadeghi K, Sadeghi K, Ahmadi S M. Investigating Factor Structure, Validity, and Reliability of the Persian Version of the Stanford Hypnotic Susceptibility Scale: Form C (SHSS: C). Iran J Psychiatry Clin Psychol 2017;23(3):362-79. URL: http://ijpcp.iums.ac.ir/article-1-2530-en.html. [DOI:10.29252/nirp.ijpcp.23.3.362]
17. Sadeghi K, Ahmadi SM. Investigating factor structure, validity, and reliability of the persian version of the Stanford Hypnotic Susceptibility Scale: Form C (SHSS: C). Iran J Psychiatry Clin Psychol 2017; 23(3):362-79. [DOI:10.29252/nirp.ijpcp.23.3.362]
18. Reuveni I, Dan R, Segman R, Evron R, Laufer S, Goelman G, Bonne O, Canetti L. Erratum to: Emotional regulation difficulties and premenstrual symptoms among Israeli students. Arch Womens Ment Health 2016;19(6):1071. doi: 10.1007/s00737-016-0663-z. Erratum for: Arch Womens Ment Health 2016;19(6):1063-1070. PMID: 27587082. [DOI:10.1007/s00737-016-0656-y] [PMID]
19. Yen JY, Wang PW, Su CH, Liu TL, Long CY, Ko CH. Estrogen levels, emotion regulation, and emotional symptoms of women with premenstrual dysphoric disorder: The moderating effect of estrogen receptor 1α polymorphism. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2018 [DOI:10.1016/j.pnpbp.2017.11.013] [PMID]
20. 82:216-23. doi: 10.1016/j.pnpbp.2017.11.013. Epub 2017 Nov 14. PMID: 29146473. [DOI:10.1016/j.pnpbp.2017.11.013] [PMID]
21. Patterson DR, Everett JJ, Burns GL, Marvin JA. Hypnosis for the treatment of burn pain. J Consult Clin Psychol 1992;60(5):713-7. [DOI:10.1037/0022-006X.60.5.713] [PMID]
22. Badeleh M, Fathi M, Aghamohammadian HR, Badeleh MT. The effect of group cognitive behavioral hypnotherapy on increasing self-esteem of adolescents. J Res Dev Nurs Midwifery 2013;10(1):17-24. [Google Scholar]
23. Hasanvandi S, Nooripoor Liavoli R, Afrouz G A, Dehestani M. Effect of Women-centered Group Counseling on Premenstrual Syndrome and Students' Psychological Well-being. J Prev Health 2016; 2(2):20-31.
24. Masoumi S, Shayan A, Shobeiri F, Roshanaei G, KhaniaLlamooti M. The effect of training premenstrual coping skills in undergraduate students in the schools of nursing and midwifery, Hamedan-Iran. 2017. [Google Scholar]
25. Ashtari N, Pourebrahim T, Khodabakhshi Koolaee A, Khosh Konesh A, Khatiban M. Premenstrual syndrome can affect people's resilience and quality of life. The aim of this study was to determine the impact of awareness group training of premenstrual syndrome on resilience and quality of life in the female high school students. Avicenna J Nurs Midwifery Care 2015;23(1):63-73. URL: http://nmj.umsha.ac.ir/article-1-1249-en.html [Google Scholar]
26. Mohebbi Dehnavi Z, Jafarnejad F, Sadeghi Goghary S. The effect of 8 weeks aerobic exercise on severity of physical symptoms of premenstrual syndrome: a clinical trial study. BMC Womens Health 2018;18(1):80. doi: 10.1186/s12905-018-0565-5. PMID: 29855308; PMCID: PMC5984430. [DOI:10.1186/s12905-018-0565-5] [PMID] [PMCID]
27. Badeleh M, Fathi M, Aghamohaadian H, Badeleh M, Ostadi N. Compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy and Hypnotherapy to increase self-esteem in adulsness. J Fundamentals Mental Health 2012;15(3):412-22. [URL]
28. Bakhshani NM, Mousavi MN, Khodabandeh G. Prevalence and severity of premenstrual symptoms among Iranian female university students. J Pak Med Assoc 2009;59(4):205-8. PMID: 19402278. [Google Scholar]
29. Jensen MP, Mendoza ME, Ehde DM, Patterson DR, Molton IR, Dillworth TM, Gertz KJ, Chan J, Hakimian S, Battalio SL, Ciol MA. Effects of hypnosis, cognitive therapy, hypnotic cognitive therapy, and pain education in adults with chronic pain: a randomized clinical trial. Pain 2020;161(10):2284-98. doi: 10.1097/j.pain.0000000000001943. PMID: 32483058; PMCID: PMC7508809. [DOI:10.1097/j.pain.0000000000001943] [PMID] [PMCID]
30. Dowd T. Cognitive hypnotherapy. Fathi M. (translator). 1st ed. Mashhad; Bamshad; 2008: john Wiley and sons. 2001:120-8.
31. Wu M, Liang Y, Wang Q, Zhao Y, Zhou R. Emotion dysregulation of women with premenstrual syndrome. Sci Rep 2016;6(1). Available from: http://dx.doi.org/10.1038/srep38501. [DOI:10.1038/srep38501] [PMID] [PMCID]
32. Karimi Z, Alipor A, Mohtashami T. The Effectiveness of Combined Cognitive Behavioral Therapy and Calcium Supplementation Plus Vitamin D on Reducing the Premenstrual Syndrome. J Arak Uni Med Sci 2015;18(3):46-56. URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-3722-en.html [Google Scholar]
33. Shabani M, Khalatbari J. 'The effectiveness of mindfulness-based stress reduction training on emotion regulation difficulties and psychological well-being in premenstrual syndrome'. Health Psychology 2019; 8(29): 134-52. doi: 10.30473/hpj.2019.38051.3847 [Google Scholar]
34. Washington MJ, Brown C, Ling FW. Premenstrual syndrome premenstrual dysphoric disorder. InClinical Gynecology, Second Edition. 2015. [DOI:10.1017/CBO9781139628938.004]
35. Steiner M. Premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder: guidelines for management. J Psychiatry Neurosci 2000;25(5):459-68. PMID: 11109297; PMCID: PMC1408015. [PMID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پرستاری و مامایی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Nursing And Midwifery Journal

Designed & Developed by : Yektaweb