پیشزمینه و هدف: بیماری عروق کرونری از شایعترین علل مرگومیر در جهان است که کنترل آن نیازمند تبعیت دقیق بیماران از درمانهای تجویز شده میباشد. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تبعیت از درمان و عوامل تاثیر گذار به آن در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری ترخیصشده از بیمارستانهای سیدالشهدا و آیتالله طالقانی ارومیه در سال 1403 انجام شد.
مواد و روش کار: این مطالعه توصیفی از نوع مقطعی-همبستگی بر روی ۴۳۰ بیمار واجد شرایط که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شده بودند، انجام گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک و تبیعت از درمان (دهقاننیری و همکاران) جمع آوری شد. برای تحلیل نتایج توصیفی از شاخص های مرکزی و فراوانی (درصد) استفاده شد. همچنین از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی جهت بررسی رابطه بین متغیرها و پیشگویی و آزمون های تی تست و آنالیز واریانس نیز در نتایج تحلیلی استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که میزان تبعیت از درمان در بین بیماران مورد بررسی در سطح مطلوب قرار داشت (49/92± 142/49). علاوه بر این، عوامل متعددی از جمله سطح تحصیلات، جنسیت، نوع درمان و شدت بیماری (تعداد عروق درگیر) بر میزان تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری تأثیرگذار هستند (R²= 0/033 و P<0/05). بیماران با تحصیلات پایینتر تبعیت بیشتری به درمان داشتند، در حالی که تبعیت در افراد با تحصیلات بالاتر و بیماران با درگیری عروقی بیشتر، کمتر بود. همچنین، تبعیت زنان به درمان بهطور معناداری بیشتر از مردان بود (P<0/05).
نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله سطح تحصیلات، نوع درمان، شدت بیماری و جنسیت قرار دارد. بنابراین، طراحی مداخلات آموزشی و حمایتی متناسب با نیازهای بیماران، بهویژه در گروههای پرخطر، میتواند در بهبود پایبندی به درمان و در نهایت کنترل بهتر بیماری مؤثر باشد. پیشنهاد میشود سیاستگذاران حوزه سلامت و درمان با تدوین سیاستهای حمایتی و آموزشی جامع، برنامههایی را برای غربالگری و شناسایی بیماران در معرض عدم تبعیت درمانی اجرا نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |