1- دانشگاه علوم چزشکی ارومیه ، sorezayee@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
چکیده: (6749 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: سرطان بهعنوان بیماری مزمن و تهدیدکننده زندگی نیاز به ظرفیت تابآوری قوی دارد. بررسی اثربخشی مداخلات انجامشده در زمینه ارتقای تابآوری نوجوانان مبتلا به سرطان، مستلزم وجود ابزار مناسب برای اندازهگیری این مفهوم است. این مطالعه باهدف روانسنجی نسخه فارسی "مقیاس تابآوری کانر-دیویدسون" در نوجوانان مبتلا به سرطان انجامشده است.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعهی روششناسی میباشد که طی آن بررسی ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی "مقیاس تابآوری کانر- دیویدسون" (CD-RISC) در 200 نفر از نوجوانان مبتلا به سرطان مراجعهکننده به درمانگاهها و بخشهای انکولوژی مرکز طبی کودکان تهران، درمانگاهها و بخشهای انکولوژی بیمارستانهای ارومیه، مرکز طبی کودکان تبریز و مرکز تحقیقات سرطان اصفهان (که به روش مبتنی بر هدف بر اساس ویژگیهای ورود به مطالعه انتخاب شدند) انجام شد.
شاخص روایی محتوا، بر اساس نظرات 10 نفر از صاحبنظران، محاسبه گردید. روایی سازه (تحلیل عاملی تأییدی)، در نمونهای متشکل از 200 نوجوان مبتلا به سرطان انجام شد و آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی میان دو بار اجرای آزمون به فاصله 3 هفته محاسبه شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 20 و آموس نسخه 21 تحلیل شد.
یافتهها: روایی محتوای مقیاس بررسی و تغییری در تعداد و محتوای عبارات صورت نپذیرفت. در تحلیل عاملی تأییدی با حذف گویه 2 "حداقل یک نفر هست که رابطه نزدیک و صمیمیام با او در زمان استرس (فشار روانی) به من کمک کند"، مدل 5 عاملی مقیاس، تأیید گردید. همسانی درونی کل مقیاس، 82/0=&alpha و برای هر یک از زیر مقیاسها شامل صلاحیت و کفایت فردی (75/0=&alpha)، تحمل اثرات منفی و قوی بودن در برابر تنش (72/0=&alpha)، پذیرش مثبت تغییر (74/0=&alpha)، خودکنترلی (73/0=&alpha) و تأثیرات معنوی (75/0=&alpha) محاسبه گردید. همچنین، نتایج حاصل از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون میان دو بار اجرای آزمون (404/0=r و 05/0>p) محاسبه شد.
بحث و نتیجهگیری: نسخه فارسی "مقیاس تابآوری کانر-دیوید سون" با 24 گویه و 5 زیر مقیاس آن در نوجوانان مبتلا به سرطان در ایران مورد تأیید بوده و جهت بررسی تابآوری در نوجوانان مبتلا به سرطان در ایران قابلاستفاده میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری