دوره 13، شماره 11 - ( بهمن 1394 )                   جلد 13 شماره 11 صفحات 1015-1004 | برگشت به فهرست نسخه ها

Behzad Y, Bastani F, Haghani H. EFFECT OF EMPOWERMENT PROGRAM WITH THE TELEPHONE FOLLOW-UP (TELE-NURSING) ON SELF - EFFICACY IN SELF-CARE BEHAVIORS IN HYPERTENSIVE OLDER ADULTS. Nursing and Midwifery Journal 2016; 13 (11) :1004-1015
بهزاد یوسف، باستانی فریده، حقانی حمید. تأثیر برنامه توانمندسازی مبتنی بر پیگیری تلفنی (تله نرسینگ) بر خودکارآمدی در رفتارهای خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون. مجله پرستاری و مامایی. 1394; 13 (11) :1004-1015

1- دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران
تاریخ دریافت 04/07/1394 تاریخ پذیرش 09/09/1394 پیش‌زمینه و هدف: پرفشاری خون، با شیوع بالا در سالمندان، یکی از مهم‌ترین و پرعارضه‌ترین بیماری مزمن که نیازمند رفتارهای خود مراقبتی در مبتلایان است. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر برنامه توانمندسازی مبتنی بر پیگیری تلفنی (تله نرسینگ) بر خودکارآمدی در رفتارهای خود مراقبتی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون می‌باشد. مواد و روش کار: این پژوهش مطالعه‌ای نیمه تجربی می‌باشد که بر روی 88 سالمند مبتلا به پرفشاری خون مراجعه‌کننده به درمانگاه بیمارستان صیاد شیرازی شهر گرگان انجام گرفت. نمونه‌ها به روش متوالی انتخاب و به دو گروه کنترل (44) و آزمون (44) تقسیم شدند. ابزار گرداوری داده‌ها پرسشنامه بود. کلیه نمونه‌های پژوهش در گروه آزمون و کنترل در کارگاه آموزشی خود مراقبتی شرکت نمودند. لیکن گروه آزمون به مدت 12 هفته تحت مداخله پیگیری و مشاوره تلفنی قرار داشتند. داده‌های به‌دست‌آمده در قبل و بعد از مداخله با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 16 و روش‌های آماری توصیفی و استنباطی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: بین دو گروه ازنظر متغیرهای دموگرافیک و مشخصات مربوط به متغیر بیماری تفاوت معناداری وجود نداشت. میانگین نمره‌ی خودکارآمدی در گروه کنترل، قبل و بعد از برنامه توانمندسازی مبتنی بر پیگیری تلفنی (Tele-Nursing) به ترتیب 0/3±3/4 و 0/3±3/6 بوده است و در گروه آزمون میانگین نمره‌ی خودکارآمدی، قبل و بعد از مداخله به ترتیب 0/4±3/5 و 0/3±4/1 بوده است. قبل از مداخله تفاوت آماری معناداری بین دو گروه در میانگین خودکارآمدی در رفتارهای خودمراقبتی وجود نداشت (0/44 (P=. اما در بیماران شرکت‌کننده در کارگاه آموزشی و متعاقب آن پیگیری تلفنی (گروه آزمون) در مقایسه با گروه کنترل تفاوت آماری معناداری در افزایش خودکارآمدی وجود داشت (P≤0/05). بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های مطالعه، می‌توان نتیجه‌گیری کرد که برنامه توانمندسازی (کارگاه آموزشی خود مراقبتی) مبتنی بر پیگیری تلفنی (تله نرسینگ) در ارتقاء خودکارآمدی در رفتارهای خود مراقبتی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون مؤثر بوده است. بنابراین، نقش مهم تله نرسینگ در ارتقاء خودکارآمدی در رفتارهای خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به پرفشاری خون را مورد تأکید قرار می‌دهد.