دوره 17، شماره 8 - ( آبان 1398 )                   جلد 17 شماره 8 صفحات 602-592 | برگشت به فهرست نسخه ها

HasanZadeh H, Zeinali A. THE ROLE OF SPOUSE INTIMACY, ATTACHMENT STYLES AND MOTHER POSITIVE AND NEGATIVE AFFECT IN PREDICTING MOTHER-CHILD EMOTIONAL BOND IN DURING PREGNANCY. Nursing and Midwifery Journal 2019; 17 (8) :592-602
حسن زاده هانیه، زینالی علی. نقش صمیمیت با همسر، سبک‌های دلبستگی و عاطفه مثبت و منفی مادر در پیش‌بینی پیوند عاطفی مادر-کودک در دوران بارداری. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (8) :592-602

1- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران
2- دانشیار، گروه روانشناسی، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، cognition20@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: دوران بارداری یکی از مهم‌ترین مراحل زندگی زنان است و در این دوران آسیب به رابطه مادر-کودک باعث ایجاد زمینه‌ای برای بروز اختلال‌های روانی در کودک می‌شود. مهم‌ترین عوامل مرتبط با رابطه مادر-کودک شامل صمیمیت با همسر، سبک‌های دلبستگی و عاطفه مثبت و منفی مادر است. درنتیجه، پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش صمیمیت با همسر، سبک‌های دلبستگی و عاطفه مثبت و منفی مادر در پیش‌بینی پیوند عاطفی مادر-کودک در دوران بارداری انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش زنان باردار مراجعه‌کننده به درمانگاه‌ها و مطب‌های پزشکان زنان و زایمان شهر ارومیه در نیمه اول فصل تابستان سال 1397 بودند. در این پژوهش 270 نفر با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه‌های صمیمیت با همسر (والکر و تامپسون، 1983)، سبک‌های دلبستگی (ون آدنهوون و همکاران، 2003)، عاطفه مثبت و منفی (واتسون و همکاران، 1988) و پیوند عاطفی مادر-کودک (کیتامورا و همکاران، 2015) بودند. داده‌ها با روش‌های ضرایب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند. یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که صمیمیت با همسر، سبک دلبستگی ایمن و عاطفه مثبت با پیوند عاطفی مادر-کودک رابطه مثبت و معنی‌دار و سبک‌های دلبستگی اشتغال‌خاطر و هراسان و عاطفه منفی با پیوند عاطفی مادر-کودک رابطه منفی و معنی‌دار داشتند (05/0>p)، اما سبک دلبستگی دوری‌گزین با پیوند عاطفی مادر-کودک رابطه معنی‌داری نداشت (05/0p). بحث و نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از آن است که صمیمیت با همسر، سبک دلبستگی ایمن و عاطفه مثبت باعث برقراری پیوند عاطفی مادر-کودک در دوران بارداری و سبک‌های دلبستگی هراسان و اشتغال‌خاطر و عاطفه منفی مانع برقراری پیوند عاطفی مادر-کودک در دوران بارداری می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی