دوره 17، شماره 1 - ( فروردین 1398 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 31-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raisi ّ, Farnam F, Merghati-khoei E. UNDERSTANDING OF THE IRANIAN WOMEN OF THE ORIGIN OF THEIR SEXUAL DYSFUNCTIONS: QUALITATIVE RESEARCH. Nursing and Midwifery Journal 2019; 17 (1) :21-31
رئیسی فیروزه، فرنام فرناز، مرقاتی خویی عفت السادات. ادراک زنان ایرانی از منشأ اختلالات جنسی: مطالعه کیفی. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (1) :21-31

1- متخصص روانپزشکی, بیمارستان روزبه, دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دکترای سلامت باروری، گروه سلامت باروری و مامایی, استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، fz.farnam@gmail.com
3- دکترای ارتقا سلامت, مرکز بین المللی مطالعات اعتیاد, دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
پیش‌زمینه و هدف: دانستن عوامل اثرگذار بر اختلالات جنسی برای انجام مداخلات پیشگیرانه و درمانی حیاتی است. هدف این مطالعه کیفی کشف درک زنان از منشأ اختلالات جنسی‌شان می‌باشد. روش بررسی: تحقیق حاضر یک مطالعه کیفی است که در سال 1394 انجام شده است. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند با استفاده از مصاحبه حضوری عمیق نیمه ساختاریافته از 15 زن متأهل 21-42 ساله که برای درمان اختلالات جنسی خود به مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه کرده بودند، انجام شد. داشتن اختلال جنسی با نظر درمانگر و با استفاده از پرسشنامه‌های استاندارد تأیید شد. یافته‌ها: در این تحقیق آنالیز محتوا با استفاده از روش مستقیم گرانهایم مورداستفاده قرار گرفت و از تم‌های از پیش مشخص‌شده عوامل جسمی، روانی، بین فردی و اجتماعی –فرهنگی در ایجاد مشکل جنسی استفاده شد. درعین‌حال طبقات ایجادکننده این تم‌ها از بعضی جهات متفاوت با مقالات کشورهای غربی بود که بخصوص درتم اجتماعی –فرهنگی این تفاوت مشخص‌تر بود. همچنین بیشترین تأکید شرکت‌کنندگان بر روی عوامل فرهنگی- اجتماعی مانند فشارهای اقتصادی، استرس‌های زندگی، خستگی، نداشتن دانش جنسی، عقاید غیرعادی جنسی بود. همچنین ایدئال‌گرایی و فرزند سالاری به‌وضوح از علل ایجاد اختلالات جنسی به‌حساب می‌آمد. نتیجه‌گیری: اگرچه به دلیل ماهیت پیچیده مسائل جنسی جدا کردن کامل عوامل اثرگذار بر اختلالات جنسی امکان‌پذیر نیست، یافته‌ها این مطالعه حاکی از نقش بسزای عوامل فرهنگی در ایجاد اختلالات جنسی در زنان است. این مسئله نشان می‌دهد که در هنگام مداخلات درمانی در زمینه اختلالات جنسی زنان، توجه به عوامل زمینه‌ای ضروری است.
نوع مطالعه: کیفی | موضوع مقاله: مامایی