دوره 20، شماره 10 - ( دی 1401 )                   جلد 20 شماره 10 صفحات 818-806 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kia S, Mohaddesi H, Khalkhali H. THE EFFECT OF GROUP COUNSELING ON THE PREGNANCY EXPERIENCE IN PRIMIGRAVIDA WOMEN: AN INTERVENTIONAL STUDY. Nursing and Midwifery Journal 2023; 20 (10) :806-818
کیا شیما، محدثی حمیده، خلخالی حمیدرضا. تأثیر مشاوره گروهی بر تجربه بارداری زنان باردار شکم اول: یک مطالعه مداخله‌ای. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (10) :806-818

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- مرکز تحقیقات چاقی مادر و کودک، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسؤل) ، h.mohaddesi.han@gmail.com
3- استاد گروه اپیدمیولوژِی و آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
پیش‌زمینه و هدف: مادران در دوران بارداری دستخوش تغییرات جسمی و روانی قابل‌توجهی می­شوند که باعث تجربیات خوشایند و ناخوشایندی می‌شود به‌خصوص اگر اولین تجربه بارداری آنان باشد. لذا، مطالعه حاضر باهدف تعیین تأثیر مشاوره گروهی بر تجربه بارداری زنان شکم اول مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر ارومیه در سال 98- 1397 انجام گرفت.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی بود. هشتاد مادر نخست باردار که دارای معیارهای ورود و خروج مطالعه بودند، به‌صورت در دسترس از مراکز بهداشتی_ درمانی ارومیه به‌صورت تصادفی در سه سطح اجتماعی برخوردار، کم برخوردار و حاشیه‌نشین شهر انتخاب‌شده و در دو گروه کنترل (40 نفر) و مداخله (40 نفر) قرار گرفتند. در مرحله پیش‌آزمون، پرسشنامه‌های دموگرافیک-طبی، سلامت عمومی )28-GHQ)، تجربه بارداری (PES) توسط شرکت‌کنندگان تکمیل گردید. هر دو گروه مراقبت‌های روتین مرکز بهداشت را دریافت کردند. به گروه مداخله علاوه بر مراقبت‌های روتین، 6 جلسه مشاوره گروهی دوساعته طی شش هفته ارائه شد. درنهایت پس از گذشت دو هفته از اتمام مداخله، پس‌آزمون تکمیل گردید. نتایج با استفاده از نرم‌افزار 21- SPSS و آزمون‌های شاپیروویلکس برای بررسی نرمال بودن داده‌ها، تی مستقل، تی زوجی، کای دو و آنالیز کوواریانس با سطح معنی‌داری کمتر از 05/0 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: دو گروه به لحاظ متغیرهای زمینه‌ای همسان بودند. بر اساس یافته‏های توصیفی میانگین نمره تجربه کل بارداری، قبل از مداخله در گروه مداخله 83/15 و در گروه کنترل 28/17 می‏بود که ازلحاظ آماری تفاوت معنی‏داری نداشت (05/0 P >). بااین‌حال، بعد از مداخله در گروه مداخله 8/41 و در گروه کنترل 95/17 می‏بود که تفاوت معنی‌داری داشتند (05/0 P <). میانگین نمره تجربه خوشایند بارداری قبل از مداخله در گروه مداخله 73/27 و گروه کنترل 47/31، که ازلحاظ آماری تفاوت معنی‏داری نداشت (05/0 P >) ولی بعد از مداخله در گروه مداخله 95/41 و در گروه کنترل 92/32 بود که تفاوت معنی‌داری داشتند (05/0P <). میانگین نمره تجربه ناخوشایند بارداری در قبل از مداخله در گروه مداخله 90/11 و در گروه کنترل 2/14 بود که ازلحاظ آماری تفاوت معنی‏داری نداشتند
(05/0
P >)، ولی بعد از مداخله در گروه مداخله 16/0 و در گروه کنترل 98/14 ‏بود که ازلحاظ آماری تفاوت معنی‌داری داشتند (05/0P<).

بحث و نتیجه‌گیری: مشاوره گروهی باعث کاهش ناراحتی‌ها و افزایش تجربیات خوشایند دوران بارداری می‌شود. بنابراین پیشنهاد می‌شود در مراکز بهداشتی_درمانی، مشاوره گروهی برای خوشایند سازی دوران بارداری توسط مشاورین مامایی همراه با مراقبت‌های روتین انجام پذیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی