دوره 20، شماره 2 - ( اردیبهشت 1401 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 124-112 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shams Javi S, Raeissi P, Nasiripour A A. THE EFFECT OF HEALTH SYSTEM REFORM PLAN ON PERFORMANCE INDICATORS OF HEALTH AT AHVAZ UNIVERSITY OF MEDICAL SCIENCES: 2012-2018. Nursing and Midwifery Journal 2022; 20 (2) :112-124
شمس جاوی سیمین، رئیسی پوران، نصیری پور امیر اشکان. تأثیر طرح تحول نظام سلامت بر شاخص‌های عملکردی حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز: 1391-1397. مجله پرستاری و مامایی. 1401; 20 (2) :112-124

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده مدیریت، واحد الکترونیکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- استاد، دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی و تحقیق، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران، (نویسنده مسئول) ، raeissi2009@yahoo.com
3- دانشیار، دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده مدیریت، واحد الکترونیکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
پیش‌زمینه و هدف: ازجمله تغییرات بنیادین در نظام سلامت کشور ایران، اجرای "طرح تحول نظام سلامت" است که اثرات آن می‌بایست از ابعاد گوناگون بررسی گردد. هدف از این مطالعه، تعیین تأثیر طرح تحول بر شاخص‌های عملکردی حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی؛ داده‌های شاخص‌های بهداشتی منتخب دانشگاه علوم پزشکی اهواز در بازه زمانی قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت (سال 91 لغایت 97)؛ جمع‌آوری و با نرم‌افزار SPSS، توصیف و تحلیل گردید. نوع آزمون "آنالیز واریانس اندازه­های تکراری" و شاخص‌های مطالعه؛ پوشش غربالگری هیپوتیروئیدی نوزادی، بروز سالانه هیپوتیروئیدی نوزادی، شیوع فشارخون بالا، شیوع دیابت، پوشش پزشک خانواده روستایی، درصد خانوارهای روستایی دارای توالت بهداشتی و درصد خانوارهای روستایی با دفع بهداشتی زباله است. یافته‌ها: بیشترین میزان تغییر در پوشش پزشک خانواده روستایی بین سال 92 و 96 با اختلاف میانگین 263/22 و در خصوص خانوارهای روستایی با دفع بهداشتی زباله؛ بین سال 91 و 96 با اختلاف میانگین 169/9 بوده است (به ترتیب 002/0p= و 009/0. (p= همچنین میزان شاخص شیوع فشارخون بالا و شیوع دیابت معنی‌دار بوده است. پوشش غربالگری هیپوتیروئیدی نوزادی، بروز سالانه هیپوتیروئیدی نوزادی و درصد خانوارهای روستایی دارای توالت بهداشتی، معنی‌دار نبوده است. بحث و نتیجه‌گیری: پوشش پزشک خانواده روستایی و درصد خانوارهای روستایی با دفع بهداشتی زباله، بعد از طرح تحول افزایش یافته است. شیوع فشارخون بالا و دیابت در جمعیت بالای 30 سال نیز افزایش‌یافته که متأثر از عوامل متعدد است. طرح تحول سلامت بر پوشش غربالگری هیپوتیروئیدی نوزادی، بروز سالانه هیپوتیروئیدی نوزادی و درصد خانوارهای روستایی دارای توالت بهداشتی تأثیر نداشته است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: متفرقه