دوره 21، شماره 12 - ( اسفند 1402 )                   جلد 21 شماره 12 صفحات 968-959 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.TABRIZU.REC.1402.141

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasemihabashi A, Mahmoud Alilou M, Esmaeilpour K, Bakhshi Pour Roudsari A. THE EFFECTIVENESS OF METACOGNITIVE THERAPY ON SLEEP QUALITY AND AGGRESSION IN WOMEN WITH POST-TRAUMATIC STRESS DISORDER (PTSD). Nursing and Midwifery Journal 2024; 21 (12) :959-968
URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-5090-fa.html
قاسمی حبشی آرزو، محمود علیلو مجید، اسماعیل پور خلیل، بخشی پور رودسری عباس. اثربخشی درمان فراشناختی برکیفیت خواب و پرخاشگری در زنان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD): یک مطالعه نیمه تجربی. مجله پرستاری و مامایی. 1402; 21 (12) :959-968

URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-5090-fa.html


1- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی بالینی، واحد پردیس ارس، دانشگاه تبریز، ایران
2- استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران (نویسنده مسئول) ، alilou_647@yahoo.com
3- استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده:   (129 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: درمان فراشناختی نوعی روان درمانی است که بر اصلاح باورهای فراشناختی تمرکز دارد که حالت‌های نگرانی، نشخوار فکری و تثبیت توجه را تداوم می‌بخشد. این پژوهش باهدف تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر کیفیت خواب و پرخاشگری در زنان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه انجام شده است.
مواد و روش کار: روش پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمونپس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل می‌باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر زنان آسیب دیده مراجعه‌کننده به مرکز مشاوره شهر ارومیه در سال 1402 بودند. حجم نمونه شامل 45 نفر و افراد به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس بر اساس ملاک‌های ورود انتخاب شدند، سپس به‌صورت تصادفی در گروه مداخله درمانی (15 نفر)، گروه کنترل پلاسیبو (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گروه بندی شدند. برای گروه مداخله، هشت جلسه درمان فراشناختی اجرا شد، برای گروه مداخله پلاسیبو به همان تعداد جلسات گفتگو و تعاملات اجتماعی ترتیب داده شد و گروه کنترل در طی این مدت صرفاً سه نوبت به پرسشنامه‌ها پاسخ دادند و مداخله‌ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل، پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ و پرسشنامه پرخاشگری بود.
یافته‌ها: نشان داد که اجرای درمان فراشناختی منجر به بهبود قابل‌توجهی در کیفیت خواب و پرخاشگری در مرحله پس‌آزمون شده است (05/0p<). علاوه بر این پیگیری پس از یک ماه نشان از تثبیت تغییرات ایجاد شده پس از درمان داشته است.
بحث و نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با درمان فراشناختی فراهم می‌کند و روانشناسان و روانپزشکان می‌توانند برای بهبود کیفیت خواب وکاهش پرخاشگری در افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه از این مداخله استفاده نمایند.
 
متن کامل [PDF 399 kb]   (103 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پرستاری و مامایی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Nursing And Midwifery Journal

Designed & Developed by : Yektaweb