Ebrahimi H, Namdar H, ranjbar F, mosaffa F. RELATIONSHIP BETWEEN INSIGHTS INTO THE DISEASE WITH COMPLIANCE IN SCHIZOPHRENIC PATIENTS. Nursing and Midwifery Journal 2014; 12 (5) :354-360
URL:
http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-1637-fa.html
ابراهیمی حسین، نامدار حسین، رنجبر فاطمه، مصفا فریبا. بررسی رابطه بین بصیرت به بیماری با میزان پذیرش درمان در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی. مجله پرستاری و مامایی. 1393; 12 (5) :354-360
URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-1637-fa.html
1- دانشیار گروه روانپرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی تبریز
2- مربی، هیأت علمی، دانشکده پرستاری و مامایی تبریز
3- مرکز تحقیقات روانپزشکی بالینی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، ایران
4- علوم پزشکی تبریز ، f.mosaffa@yahoo.com
چکیده: (8582 مشاهده)
بررسی رابطه بین بصیرت به بیماری با میزان پذیرش درمان در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی
حسین ابراهیمی[1]، حسین نامدار[2]، فاطمه رنجبر[3]، فریبا مصفا[4]*
تاریخ دریافت 06/02/1393 تاریخ پذیرش 02/04/1393
چکیده
پیشزمینه و هدف: عدم تبعیت از دارودرمانی بهعنوان یک مشکل چالشانگیز در مدیریت بیماران مبتلا به اسکیزوفرن میباشد که منجر به پیامدهای ضعیف بالینی و عملکردی در این بیماران میشود. عوامل مختلفی در پذیرش دارودرمانی بیماران دخیل هستند که بصیرت نسبت به بیماری میتواند یکی از این عوامل باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط میان بصیرت نسبت به بیماری و پذیرش دارودرمانی در بیماران اسکیزوفرن انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 130 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در مرکز آموزشی درمانی رازی تبریز انتخاب شد با رعایت معیارهای ورود و با در نظر گرفتن 10درصد ریزش نمونه به علت عدم وجود معیارهای ورود، حجم نمونهٔ نهایی، 80 نفر انتخاب گردید.
جهت گردآوری دادهها از پرسشنامه الگوی باور بهداشتی جهت بررسی بصیرت نسبت به بیماری و فهرست وارسی جهت بررسی پذیرش دارودرمانی استفاده شد. بعد از تصویب طرح و رعایت پروتکلهای اخلاق در پژوهش دادهها بهوسیله مصاحبه و مشاهده جمعآوری شدند و با استفاده از نرمافزار SPSS و آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون) تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: اکثر شرکتکنندگان زن، مجرد، بیکار و دارای تحصیلات زیر دیپلم بودند. یافتههای این مطالعه نشان میدهد که اکثریت بیماران (62درصد) پیروی خوبی از رژیم دارویی داشتند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که میزان پیروی از رژیم دارویی و درک فردی از بیماری (02/0p=) و پیروی از رژیم دارویی و استعداد فردی نسبت به بیماری (001/0p=) ازلحاظ آماری ارتباط معنیدار دارد.
بحث و نتیجهگیری: بصیرت نسبت به بیماری در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا با پذیرش دارودرمانی ارتباط دارد. با توجه به کمبود مطالعات انجامشده در این زمینه نیاز به مطالعات بیشتر جهت قوت بیشتر دادهها ضروری به نظر میرسد.
کلیدواژهها: اسکیزوفرنی، استعداد فردی، بصیرت، شدت بیماری، پذیرش درمان
مجله دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه، دوره دوازدهم، شماره پنجم، پیدرپی 58، مرداد 1393، ص 360-354
آدرس مکاتبه: دانشکده پرستاری و مامایی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران، تلفن: 4770648-0411
Email: f.mosaffa@yahoo.com
[1] دکتری پرستاری، دانشیار گروه روانپرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران
[2] دانشجوی دکتری، مربی، هیأت علمی دانشکده پرستاری و مامایی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران
[3] مرکز تحقیقات روانپزشکی بالینی ، دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، ایران
[4] دانشجوی کارشناسی ارشد روانپرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، ایران (نویسنده مسئول)
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مدیریت پرستاری