1- استادیار پرستاری، مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
2- استادیار بیماریهای عفونی، عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول) ، nikoonejad.anikoo@gmail.com
چکیده: (8606 مشاهده)
اپیدمیولوژی مسمومیت ناشی از مصرف ترامادول در ارومیه
نادر آقاخانی [1] ، علیرضا نیکونژاد [2] *
تاریخ دریافت 28/08/1393 تاریخ پذیرش 30/10/1393
چکیده
پیشزمینه و هدف: ترامادول دارویی ضددرد شبه اپوئیدی، است که برای تسکین دردهای متوسط تا شدید مورداستفاده قرار میگیرد. با توجه به ممنوعیت مصرف دیکلوفناک و اثربخشی ترامادول، استفاده از این دارو امروزه گسترش زیادی یافته و در بسیاری از موارد با مسمومیت ناشی از مصرف همراه است. بررسی میزان شیوع مسمومیت ترامادول در فراهمسازی بستری مناسب جهت اتخاذ تدابیر لازم از سوی مسئولین جهت کاهش موارد نقش اساسی دارد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی که در سال 1390 در مرکز بهداشتی درمانی طالقانی ارومیه صورت گرفت، پرونده تمامی بیماران دچار مسمومیت مراجعهکننده به اورژانس و بستری در بخش از ابتدای تا انتهای سال 1390 موردبررسی قرارگرفته و دادههای لازم از این پروندهها جمعآوری گردید. سپس دادهها توسط نرمافزار spss نسخه 17 موردبررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که شیوع مسمومیت با ترامادول در میان مراجعین به بخش مسمومیت در مقایسه با سایر مسمومیتها در مردان با 02/91 درصد، افراد مجرد با 5/65 درصد و جوانان رده سنی 18 تا 28 با 68 درصد در بالاترین حد قرار داشت. 5/17 درصد از بیماران همراه با ترامادول قرصهای دیگری را مصرف نموده و 1/38 درصد از آنان علائم تشنج را داشتند. 9/61 درصد از بیماران کمتر از دو روز در بیمارستان بستری بودند.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به شیوع بالای مسمومیت با ترامادول در این مطالعه در مقایسه با سوءمصرف سایر داروها بهویژه در بین جوانان و عوارض جانبی آن بر سلامت جسم و روان، اتخاذ تدابیر لازم از سوی مسئولین جهت افزایش آگاهی جامعه و نیز آموزش پزشکان و متصدیانی که وظیفه فراهم نمودن داروی ترامادول و ارائه خدمات مراقبتی به بیماران مسموم را بر عهده دارند امری ضروری بوده و توصیه میگردد.
کلیدواژهها: مسمومیت، ترامادول، شیوع، اپیدمیولوژی
مجله دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه، دوره دوازدهم، شماره دواز دهم ، پیدرپی 65، اسفند 1393، ص 1087-1081
آدرس مکاتبه: دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، تلفن: 33444591-044
Email: nikoonejad.anikoo@gmail.com
[1] استادیار پرستاری، مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
[2] استادیار بیماریهای عفونی، عضو هیئت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول)
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
پرستاری