دوره 13، شماره 6 - ( شهریور 1394 )                   جلد 13 شماره 6 صفحات 457-451 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jebraeily M, Ghamoosi G, Rahimi B. Survey Participation rate of users in the development of hospital information system in the urmia nontraining hospitals. Nursing and Midwifery Journal 2015; 13 (6) :451-457
جبرائیلی محمد، قاموسی گه شین، رحیمی بهلول. بررسی میزان مشارکت کارکنان بیمارستان‌های غیرآموزشی ارومیه در توسعه سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی. مجله پرستاری و مامایی. 1394; 13 (6) :451-457

1- مربی گروه فناوری اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
2- دانشجوی فناوری اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول)
3- دانشیار گروه فناوری اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول)
 پیش‌زمینه و هدف: امروزه، استفاده از سیستم‌های اطلاعاتی در نظام مراقبت سلامت، فرصت‌هایی را برای ارتقای کیفیت خدمات، هزینه اثربخشی و مشتری‌گرایی فراهم می‌کند. بنابراین سرمایه‌گذاری زیادی جهت خرید و توسعه این سیستم‌ها انجام می‌گیرد. اما موفقیت آن نیازمند مشارکت فعال کاربران می‌باشد. هدف این تحقیق، بررسی میزان مشارکت کارکنان در توسعه سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی می‌باشد.  مواد و روش‌ها: تحقیق حاضر از نوع توصیفی – مقطعی است. که در سال 1392 انجام گرفت. جامعه موردپژوهش شامل کاربران HIS در بیمارستان‌های غیر آموزشی شهر ارومیه بود که به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای، 220 نفر از آن‌ها انتخاب شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن توسط صاحب‌نظران تأیید شد و پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ بررسی و تأیید شد. از آزمون‌های آماری مناسب در محیط نرم‌افزاری 20Spss استفاده شد.  یافته‌ها: بیشترین میزان مشارکت کارکنان در مراحل ۴ گانه توسعه سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی (HIS) مربوط به مرحله تحلیل (23/2) و کمترین میزان مشارکت مربوط به مرحله پیاده‌سازی (53/1) بود. همچنین با محاسبه حد مطلوبیت میزان مشارکت کاربران در توسعه سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی مشخص شد، بین حد مطلوب مشارکت کاربران در توسعه سیستم‌های مذکور اختلاف معناداری وجود دارد. با توجه به جهت این اختلاف، میزان مشارکت کاربران از حد مطلوب کمتر گزارش شده است (00/0 p =). بیشترین عامل مؤثر بر میزان مشارکت کاربران در توسعه سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی مربوط به درک و آگاهی افراد از مزایای توسعه HIS می‌باشد.  بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر رعایت این نکته ضروری می‌باشد که مدیران و مسئولین مراقبت سلامت قبل از خریداری و یا طراحی HIS، افراد را از مزایای توسعه سیستم‌ها آگاه کرده و با حمایت و آموزش‌های لازم در جهت مشارکت هر چه بیشتر کارکنان، توسعه سیستم‌های مفید و ارتقا آن‌ها گام بردارند.