دوره 13، شماره 9 - ( آذر 1394 )                   جلد 13 شماره 9 صفحات 790-781 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nosratabadi M, Halvaiepour Z, Sadeghi R. EXPLORING THE RELATIONSHIP BETWEEN SOCIAL CAPITALS, AND SOCIAL SUPPORT WITH MOTHER’S HEALTH IN MOTHERS REFERRING TO HEALTH CENTERS OF SIRJAN CITY: A STRUCTURAL MODEL. Nursing and Midwifery Journal 2015; 13 (9) :781-790
نصرت آبادی مهدی، حلوایی پور زهره، صادقی رضا. الگوی ساختاری ارتباط سرمایه اجتماعی و حمایت اجتماعی با سلامت مادران دارای کودک مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی سیرجان. مجله پرستاری و مامایی. 1394; 13 (9) :781-790

1- استادیار گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، nosrat.welfare@gmail.com
2- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، دانشکده علوم پزشکی سیرجان، دانشگاه علوم پزشکی کرمان (نویسنده مسئول)
3- کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، دانشکده علوم پزشکی سیرجان، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
تاریخ دریافت 18/04/1394 تاریخ پذیرش 28/06/1394 پیش‌زمینه و هدف: ارتقاء سلامت مادران زمینه‌ساز توسعه اقتصادی- اجتماعی هر جامعه‌ای تلقی می‌گردد و حمایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی از عوامل مهم تعیین‌کننده سلامت می‌باشند. مطالعه حاضر به بررسی مسیرهای ارتباطی این فاکتورها بر ابعاد جسمی و روانی –اجتماعی سلامت مادران دارای کودک شهرستان سیرجان پرداخته است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- همبستگی 150 مادر دارای کودک مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی سیرجان با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. از سه پرسشنامه سنجش سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی نوربک و پرسشنامه سلامت SF-36 برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شد. داده‌های این مطالعه با نرم‌افزارهای SPSS و Amos تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین نمره خلاصه مؤلفه سلامت جسمی مادران بالاتر از نمره سلامت روانی- اجتماعی آن‌ها بود. سرمایه اجتماعی و حمایت اجتماعی با هر دو بعد سلامت مادران همبستگی مستقیم و معناداری داشتند (05/0>p). سرمایه اجتماعی علاوه بر اثرات مستقیم به‌واسطه ابعاد حمایت اجتماعی بر سلامت مادران اثرگذار بود. مدل ساختاری تحقیق نشان داد که 73 درصد تغییرات مؤلفه سلامت جسمی و 59 درصد تغییرات مؤلفه روانی- اجتماعی سلامت مادران از طریق متغیرهای حمایت اجتماعی و سرمایه اجتماعی تبیین می‌گردد. بحث و نتیجه‌گیری: این مطالعه نقش واسط متغیر حمایت اجتماعی در ارتباط با سلامت مادران را نشان داد. تدوین برنامه‌های جهت تعمیق بیشتر سلامت روانی-اجتماعی مادران و توجه بیشتر به نقش ارتباط‌های اجتماعی و عناصر حمایتی مؤثر بر سلامت مادران پیشنهاد می‌گردد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت