دوره 14، شماره 1 - ( فروردین 1395 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 20-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahmoudi markid F, Feizi A. THE LEVEL OF INJECTION SAFETY STANDARDS COMPLIANCE BY EMERGENCY DEPARTMENT NURSES OF EDUCATIONAL HOSPITALS IN URMIA UNIVERSITY OF MEDICAL SCIENCE IN 2015. Nursing and Midwifery Journal 2016; 14 (1) :10-20
محمودی مرکید فریده، فیضی آرام. بررسی میزان رعایت استانداردهای تزریق ایمن توسط پرستاران بخش‌های اورژانس در مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1394. مجله پرستاری و مامایی. 1395; 14 (1) :10-20

1- دانشگاه علوم ‍پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ارومیه
2- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، aramfeizi@yahoo.com
تاریخ دریافت 15/08/1394 تاریخ پذیرش 25/10/1394 چکیده پیش‌زمینه و هدف: ایمنی یک اصل اساسی در مراقبت از بیمار و یک استراتژی مهم در حوزه­ی سلامت است و چگونگی به‌کارگیری احتیاط­های استاندارد و رعایت اصول تزریقات ایمن توسط پرستاران برای حفظ ایمنی بیمار و پرستار دارای اهمیت ویژه­ای می‌باشد. این بررسی به‌منظور تعیین میزان رعایت استانداردهای تزریق ایمن توسط پرستاران بخش­های اورژانس انجام شده است. مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 210 عمل تزریق انجام‌یافته توسط پرستاران بخش­های اورژانس بیمارستان­های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به‌صورت متوالی مشاهده شدند. ابزار گردآوری داده­ها شامل پرسش­نامه مشخصات جمعیت شناختی و سیاهه مشاهده­ای رعایت استانداردهای تزریق ایمن بود. داده­ها به کمک نرم‌افزار SPSS تجزیه‌و‌تحلیل و در قالب جدول گزارش شدند. یافته ­ها: در بررسی مرحله‌به‌مرحله، عملکرد پرستاران در نحوه به‌کارگیری استانداردهای تزریقات ایمن در مرحله قبل از تزریق، در 8/84درصد از موارد در وضعیت نسبتاً مطلوب، در 2/15 درصد تزریقات در محدوده مطلوب و هیچ تزریقی در محدوده نامطلوب قرار نداشت. در مرحله حین تزریق، اکثر تزریق‌ها (6/87درصد) در محدوده مطلوب، 11 درصد نسبتاً مطلوب و 4/1 درصد در محدوده نامطلوب قرار داشتند. در مرحله پس از تزریق، اکثر تزریق‌ها (6/87درصد) در محدوده مطلوب، 5/9 درصد در محدوده نسبتاً مطلوب و 9/2 درصد در محدوده نامطلوب قرار داشتند. نتایج آزمون آنالیز واریانس تفاوت معنی­دار آماری را ازنظر امتیازهای به‌دست‌آمده در نحوه به‌کارگیری استانداردهای تزریق ایمن در مرحله حین تزریق در بین گروه‌ها نشان داد (008/0=P). همچنین نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنی­دار بین امتیازهای به‌دست‌آمده از نحوه به‌کارگیری روش­های تزریق ایمن، بین مرحله قبل از تزریق با مرحله حین تزریق (01/0=P و 159/0=r) و همچنین بین مرحله قبل از تزریق با مرحله پس از تزریق را نشان داد (001/0=P و 225/0=r). نتیجه­گیری: با توجه به این‌که در بررسی کلی بیشتر تزریق‌ها در محدوده نسبتاً مطلوب قرار داشتند و ازآنجایی‌که سازمان بهداشت جهانی رعایت 100 درصد این استانداردها را مطلوب می­داند و کوچک­ترین شکست در رعایت آن­ها را عامل انتقال میکروب­های منتقله از راه خون تلقی می­کند، انتظار می­رود این استانداردها به‌طور کامل توسط پرستاران رعایت شوند.