دوره 14، شماره 11 - ( بهمن 1395 )                   جلد 14 شماره 11 صفحات 925-918 | برگشت به فهرست نسخه ها

saei M, mohaddesi H, edalatnemun R. THE PREDISPOSING FACTORS OF POSTPARTUM DEPRESSION IN WOMEN REFERRING TO SELECTED HEALTH CENTERS IN URMIA IN 2015. Nursing and Midwifery Journal 2017; 14 (11) :918-925
ساعی قره ناز مرضیه، محدثی حمیده، عدالت نمون ریجانه. بررسی عوامل مساعدکننده افسردگی پس از زایمان در زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی منتخب شهر ارومیه در سال 1394. مجله پرستاری و مامایی. 1395; 14 (11) :918-925

1- دفتر تحقیقات و فناوری دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات بهداشت باروری، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران. (نویسنده مسئول) ، hmohaddesi.han@gmail.com
3- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
پیش‌زمینه و هدف: افسردگی پس از زایمان به‌عنوان یک مشکل بهداشت عمومی باعلت ناشناخته می‌باشد، در مطالعات متعدد عواملی مختلفی به‌عنوان ریسک فاکتور افسردگی پس از زایمان گزارش شده‌اند، مطالعه حاضر باهدف تعیین عوامل مساعدکننده افسردگی بعد از زایمان در زنان مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی شهر ارومیه صورت گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی ۱۷۵ نفر از زنان زایمان کرده واجد معیارهای ورود به مطالعه، به‌صورت نمونه‌گیری خوشه‌ای در مراکز بهداشتی منتخب دانشگاه علوم ‌پزشکی ارومیه با تکمیل پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی بک وارد مطالعه شدند، داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش ۱۷ و آزمون‌های آماری توصیفی و آزمون کای دو و فیشر و رگرسیون لجستیک مورد آنالیز قرار گرفت. یافته‌ها: یافته‌های این مطالعه نشان داد که میانگین و انحراف معیار سن افراد موردبررسی ۱۱/۶±۷۸/۲۷ سال بود. ۹/۵۰ درصد موارد جنسیت نوزاد پسر بود، ۵۲ درصد موارد نوع زایمان عمل سزارین بود و ۲/۶۳ درصد دارای بارداری خواسته بودند و ۲/۱۸ درصد افسردگی خفیف، ۶/۱۶ درصد افسردگی متوسط، ۶/۱۲ درصد افسردگی شدید داشتند. بین افسردگی و وضعیت اقتصادی، نوع زایمان، ناخواسته بودن بارداری، سابقه افسردگی در بارداری و مشکلات با خانواده همسر تفاوت آماری معنی‌داری وجود داشت (۰۵/۰>p)، بر اساس نتایج رگرسیون لجستیک متغیرهای تأثیرگذار بر افسردگی پس از زایمان شامل سابقه افسردگی در بارداری (۵۴/۲OR=)، وجود مشکلات خانوادگی با خانواده (۳۲/۹OR=) و وضعیت اقتصادی (۳۹/۰OR=) بود. نتیجه‌گیری: در جامعه این مطالعه فراوانی افسردگی پس از زایمان بالا بود و این زنگ هشدار تهدیدی کننده سلامت مادران جامعه این مطالعه می‌باشد، ازآنجاکه بسیاری از عوامل مستعد کننده این اختلال با مداخلات مناسب قابل‌پیشگیری می‌باشد، لذا توصیه می‌شود با تشخیص زودرس عوامل خطر، از پیامدهای بعدی افسردگی پس از زایمان جلوگیری شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی