دوره 15، شماره 5 - ( مرداد 1396 )                   جلد 15 شماره 5 صفحات 375-368 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghaei R, Najarzadeh M, Saei M, Mohamadi N. FUNCTIONAL HEALTH LITERACY IN PREGNANT WOMEN IN HEALTH CENTERS OF URMIA CITY- 2015. Nursing and Midwifery Journal 2017; 15 (5) :368-375
بقایی رحیم، نجارزاده مریم، ساعی مرضیه، محمدی نسرین. سواد سلامت عملکردی مادران باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر ارومیه در سال 1394. مجله پرستاری و مامایی. 1396; 15 (5) :368-375

1- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
2- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول) ، Maryam.najjarzadeh@gmail.com
3- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
سواد سلامت مادران عامل کلیدی و مهمی در تضمین انجام مراقبت‌های پره‌ناتال، سلامتی دوران بارداری و پیامدهای موفقیت آمیز این دوران می‌باشد. این مطالعه باهدف تعیین سطح سواد سلامت عملکردی مادران باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر ارومیه انجام شد. موادوروش کار: این مطالعه مقطعی بر روی 400 مادر باردار مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی و درمانی که واجد شرایط بودند، انجام شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات، پرسشنامه دو قسمتی شامل: قسمت اول سؤالات مربوط به مشخصات فردی-اجتماعی و قسمت دوم فرم کوتاه پرسشنامه سواد سلامت عملکردی TOFHLA) S-( بود. تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها با استفاده از نسخه 17 نرم‌افزار SPSS و آزمون‌های آماری توصیفی و تحلیلی انجام شد. یافته‌ها: میانگین سنی شرکت‌کنندگان در این مطالعه 99/5 ±3 /27 سال بود. اکثریت شرکت‌کنندگان دارای تحصیلات راهنمایی (3/42 درصد)، خانه‌دار (84 درصد) و دارای درآمد کم‌تر از حد کفاف زندگی (6/83 درصد) بودند. میانگین سن حاملگی 65/7 ± 9/21 هفته بود. 24 درصد نمونه‌ها دارای سطح سواد عملکردی ناکافی، 25 درصد سطح سواد مرزی و 51 درصد سطح سواد عملکردی کافی داشتند. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که سطح سواد عملکردی اکثریت مادران باردار تحت مطالعه حاضر کافی می‌باشد. اما با توجه به میزان تأثیر سطح سواد سلامت مادران بر سلامت کودک و خانواده، و اینکه طبق نتایج مطالعه حاضر درآمد خانوار و شغل و تحصیلات مادر نقش مهمی در ارتقا سواد سلامت دارد. لذا لازم است در برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های کلان اقتصادی _ اجتماعی و بهداشتی این نکته مدنظر قرار بگیرد، باشد که شاهد ارتقا سواد سلامت بیش‌ازپیش همه مادران، اعم از مادران ساکن شهر و مناطق روستایی، در هر سطح از درآمد اقتصادی و تمام طبقات جامعه باشیم.
واژه‌های کلیدی: سواد سلامت، سواد، زنان باردار، سلامت
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت