دوره 16، شماره 1 - ( فروردین 1397 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 54-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Marzangi A, Ahangarzadeh Rezaei S, Ghareagaji Asl R. HEALTH LITERACY IN HEART DISEASE COMMUNITY THAT COVERED BY HEALTH SERVICES CENTERS IN SOUTH OF WEST AZARBAIJAN PROVINCE. Nursing and Midwifery Journal 2018; 16 (1) :45-54
مرزنگی امیر، آهنگرزاده رضایی سهیلا، قره آغاجی اصل رسول. سواد سلامت در افراد مبتلا به بیماری قلبی مراجعه‌کننده به مراکز ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی و درمانی جنوب استان آذربایجان غربی. مجله پرستاری و مامایی. 1397; 16 (1) :45-54

1- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
2- استادیار گروه روان پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، sorezayee@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: بیماری­های قلبی عروقی شایع‌ترین علت مرگ در بیشتر کشور­های جهان ازجمله ایران به شمار می­روند. سطح سواد سلامت پایین با شیوع بالای بیماری­های مزمن ازجمله بیماری­های قلبی و عروقی همراه است. با در نظر گرفتن بار قابل‌توجه بیماری­های قلبی، ارتقاء سطح سواد سلامت افراد می­تواند نقش تعیین­کننده­ای در پیشگیری و درمان این بیماری­ها و صرفه­جویی در منابع محدود گردد. ازاین‌رو مطالعه­ی حاضر باهدف تعیین سواد سلامت در افراد مبتلا به بیماری قلبی طراحی و اجرا شد. مواد و روش کار: مطالعه حاضر به‌صورت مقطعی-تحلیلی بر روی 374 بیمار مبتلا به بیماری قلبی مراجعه­کننده به بخش­های داخلی قلب و CCU بیمارستان‌های واقع در شهرستان­های جنوب استان آذربایجان غربی انجام شد. روش نمونه­گیری طبقه­ای بود. جهت جمع­آوری اطلاعات مربوط به سواد سلامت از پرسشنامه سنجش سواد سلامت در جمعیت ایرانی استفاده شد. تجزیه‌و‌تحلیل داده­ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 انجام گرفت. یافته‌ها: 1/56 درصد از واحد­های موردپژوهش زن بودند. میانگین سنی بیماران 3/50 سال و همه­ی آنان در سنین 65-30 سال قرار داشتند. نمره­ی کلی سواد سلامت در 42 درصد از بیماران قلبی ناکافی بود. میانگین نمره­ی سواد سلامت 1/58 با انحراف معیار 3/24 محاسبه شد. بحث و نتیجه­گیری: به‌طورکلی افراد مبتلا به بیماری­های قلبی از سواد سلامت مطلوبی برخوردار نبودند. وضعیت سواد سلامت بیماران قلبی شهرستان مهاباد نسبت به شهرستان­های بوکان و میاندوآب بهتر بود. بنابراین برنامه­ریزی در زمینه بهبود سواد سلامت بیماران قلبی به‌عنوان یکی از شاخص­های تأثیر­گذار بر کنترل و مدیریت بیماری آنان از اولویت‌های سیستم بهداشتی کشور به شمار می­آید.