دوره 16، شماره 11 - ( بهمن 1397 )                   جلد 16 شماره 11 صفحات 798-787 | برگشت به فهرست نسخه ها

shaker dioulagh A, hoseinnezhad S, nabizade D. THE EFFICACY OF METACOGNITIVE THERAPY ON METACOGNITIVE BELIEFS, META WORRY AND ANXIETY OF PREGNANT WOMEN. Nursing and Midwifery Journal 2019; 16 (11) :787-798
شاکر دولق علی، حسین نژاد شلاله، نبی زاده درنا. اثربخشی درمان فراشناختی بر اضطراب بارداری، باورهای فراشناختی و فرانگرانی زنان باردار شهر تبریز. مجله پرستاری و مامایی. 1397; 16 (11) :787-798

1- مرکز تحقیقات روان ﺷﻨﺎﺳﯽ، واﺣﺪ ارومیه، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﯽ، ارومیه، ایران. (نویسنده مسئول) ، ali.shaker2000@gmail.com
2- دانشجوی دکتری روان شناسی، واﺣﺪ ارومیه، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﯽ، ارومیه، ایران
پیش‌زمینه و هدف: اضطراب بارداری و همچنین باورهای فراشناختی و نگرانی‌های مرتبط با بارداری از مشکلات اساسی بین زنان باردار می‌باشد. این عوامل در دوران بارداری می‌توانند پیامدهای بهداشتی جدی برای مادر و نوزاد داشته باشد. ازاین‌رو، پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر اضطراب بارداری، باورهای فراشناختی و فرانگرانی زنان باردار شهر تبریز انجام شد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش نیمه تجربی، از طرح دو گروهی با قبل و بعد از آموزش استفاده شد. جامعه آماری موردبررسی، زنان باردار مراجعه‌کننده به مراکز سلامت زنان و زایمان شهر تبریز بود که با استفاده از مقیاس اضطراب بارداری وندنبرگ غربال‌گری شدند. 40 نفر از زنان باردار که نمرات بالایی در این مقیاس کسب کردند به شیوه‌ی نمونه‌گیری در دسترس به‌عنوان نمونه انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه 20 نفره (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. برای گروه آزمایشی، درمان فراشناخت در 10 جلسه 45 تا 60 دقیقه‌ای در طی 3 ماه انجام شد. پرسشنامه‌های اضطراب بارداری وندنبرگ، فراشناخت ولز و فرانگرانی به‌عنوان ابزار ارزشیابی در پیش‌آزمون و پس‌آزمون مورداستفاده قرار گرفت. نهایتاً داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 23 تحت آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد که میان گروه‌های آزمایش و کنترل تفاوت معنی‌داری وجود داشت (001/0>P). به‌عبارت‌دیگر، درمان فراشناختی به‌طور معناداری باعث کاهش نمرات فراشناخت، فرا نگرانی و اضطراب به اداری زنان و بهبود آن‌ها شد. نتیجه‌گیری: درمان فراشناختی می‌تواند به‌عنوان یکی از مداخلات روان‌شناختی تأثیرگذار در بهبود اضطراب بارداری، باورهای فراشناختی و فرانگرانی زنان باردار مورداستفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشکی- روان شناسی