دوره 17، شماره 2 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 140-131 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi R, Farash N. ETHNIC DIFFERENCES VALUE AND SEX PREFERENCE OF CHILDREN IN THE CITY OF MAKU. Nursing and Midwifery Journal 2019; 17 (2) :131-140
صادقی رسول، فراش نورالدین. تفاوت‌های قومی در ارزش و ترجیح فرزند زنان در شهر ماکو. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (2) :131-140

1- دانشیار گروه جمعیت شناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران
2- دانشجوی دکتری رشته جمعیت شناسی، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران(نویسنده مسئول) ، n_farrash@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: قومیت یکی از بسترهای مهم اجتماعی و فرهنگی رفتارهای باروری و فرزندآوری است. هدف از این مقاله، بررسی تفاوت‌های قومی زنان کرد و ترک در ترجیح جنسی و ارزش‌گذاری فرزندان در شهر ماکو است. مواد و روش: روش مطالعه، پیمایشی و داده‌ها با استفاده از ابزار پرسشنامه و در حجم نمونه 384 نفر از زنان متأهل 49-15 ساله کرد و ترک در شهر ماکو با استفاده از روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای گردآوری گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد ارزش داشتن فرزند زیاد (سه فرزند و بیشتر) در بین کردها بیشتر از ترک‌ها می‌باشد. در بین زنان هر دو گروه قومی هنوز ترجیح جنسی فرزند پسر وجود دارد اما این ترجیح در بین زنان کرد بیشتر از زنان ترک می‌باشد. نتایج تحلیل چندمتغیره، تأثیر مستقل قومیت بر میزان ترجیح جنسی و ارزش‌گذاری فرزندان را نشان داد. ازاین‌رو، باوجود کنترل اثر متغیرهای جمعیتی، قومیت همچنان تأثیر معنی‌داری بر ترجیح جنسی و ارزش‌گذاری فرزندان دارد. بحث و نتیجه‌گیری: رفتارهای باروری زنان از زمینه‌های اقتصادی ـ اجتماعی، فرهنگی و جمعیتی جامعه تأثیر می‌پذیرد. در این میان، قومیت به‌عنوان سازه‌ای اجتماعی و فرهنگی، نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری رفتارهای فرزندآوری دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مامایی