دوره 17، شماره 5 - ( مرداد 1398 )                   جلد 17 شماره 5 صفحات 410-401 | برگشت به فهرست نسخه ها

Musavi F, Gholizadeh B, Heidari M R. THE EFFECT OF HOLY QURAN VOICE ON ANXIETY AND DEPRESSION AFTER CARDIAC SURGERY: A RANDOMIZED CLINICAL TRIAL. Nursing and Midwifery Journal 2019; 17 (5) :401-410
موسوی سید فرحان، قلی زاده بهنام، حیدری محمدرضا. تأثیر آوای قرآن بر اضطراب و افسردگی پس از جراحی قلب: یک کارآزمایی بالینی. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (5) :401-410

1- دانشگاه شاهد
2- دانشگاه علوم پزشکی اهواز
3- دانشگاه شاهد ، heidari43@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: اضطراب و افسردگی از عوارض شایع پس از جراحی قلب می‌باشند. این مطالعه باهدف تعیین تأثیر آوای قرآن بر اضطراب و افسردگی پس از جراحی قلب انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه به‌صورت کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور بر روی 108 بیمار تحت عمل جراحی قلب باز بستری در مرکز آموزشی- درمانی گلستان شهر اهواز در سال 1397 و به روش نمونه‌گیری تصادفی بلوکی انجام شد. در گروه مداخله، پس از اکستوباسیون و به دست آوردن هوشیاری روزانه 2 بار و هر بار به مدت 10 دقیقه آوای قرآن پخش شد. برای گروه کنترل مراقبت‌های معمول بخش ادامه داشت. ابزار جمع‌آوری اطلاعات شامل جمعیت‌شناسی و بالینی و مقیاس بیمارستانی اضطراب و افسردگی (HADS) بود. داده‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS V22 با استفاده از آزمون‌های کای دو، تی مستقل و آزمون من ویتنی مورد تجزیه‌و‌تحلیل قرار گرفت. یافته­ ها: مقایسه تغییرات نمرات اضطراب و افسردگی در دو گروه نشان داد که میزان کاهش میانگین اضطراب بعد از مداخله در گروه آزمون 06/2 ± 44/5 و در گروه کنترل 22/3 ± 39/7 بود. بر اساس آزمون من ویتنی، بین میانگین اضطراب در دو گروه اختلاف معنی‌دار وجود داشت (01/0= P). همچنین بررسی تغییرات میزان افسردگی توسط آزمون من ویتنی نشان داد که ازنظر میزان تغییرات افسردگی تفاوت معنی‌داری بین دو گروه آزمون و کنترل وجود ندارد (421/0 P =). بحث و نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از مطالعه نشان‌دهنده تأثیر مثبت موسیقی بر کاهش اضطراب بیماران پس از عمل جراحی قلب باز بود. بنابراین می‌توان از این‌ روش به‌عنوان یک مراقبت پرستاری ارزان و غیرتهاجمی بهره برد.