دوره 17، شماره 7 - ( مهر 1398 )                   جلد 17 شماره 7 صفحات 591-582 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabani M, Mottagi M. THE RELATIONSHIP BETWEEN PERSONAL ACTIONS AND CARING ABILITIES AND PERCEIVED STRESS OF MOTHERS OF CHILDREN WHO ARE UNDER THE SUBSTANCE ABUSE TREATMENT AT ISFAHAN SHAHID MODARRES HOSPITAL. Nursing and Midwifery Journal 2019; 17 (7) :582-591
شبانی محسن، متقی مینو. بررسی ارتباط بین توانمندی‌های فردی، اقدامات مراقبتی و استرس ادراک‌شده مادران دارای فرزند مبتلابه سوءمصرف مواد در بیمارستان شهید مدرس اصفهان. مجله پرستاری و مامایی. 1398; 17 (7) :582-591

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه پرستاری داخلی جراحی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
2- استادیار گروه پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران (نویسنده مسئول) ، m.motaghi@khuisf.ac.ir
پیش‌زمینه و هدف: سوءمصرف مواد در فرزندان به‌عنوان یکی از منابع اصلی استرس مادران شناخته می‌شود. پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه بین توانمندی‌های فردی، اقدامات مراقبتی و استرس ادراک‌شده از مادران دارای فرزندان مبتلابه سوءمصرف مواد انجام گرفت. مواد و روش کار: این پژوهش از نوع کمی و همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران دارای فرزند مبتلابه سوءمصرف مواد می‌باشند که به بیمارستان شهید مدرس شهر اصفهان در سال 1396 مراجعه کرده بودند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه استرس ادراک‌شده، پرسشنامه محقق ساخته توانمندی فردی، اقدامات مراقبتی بوده است. تعداد 205 مادر در ابتدا انتخاب شد (میانگین سنی 54/7 ± 57/51) و روایی همگرا و واگرای و روایی پرسشنامه‌ها با استفاده از نرم‌افزار AMOS موردسنجش قرار گرفت. سپس، تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون‌های همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی در محیط نرم‌افزار SPSS روی 125 مادر با میانگین سنی 67/7 ± 87/50 انجام‌شده است. یافته‌ها: بعد از تائید روایی همگرا و واگرا و پایایی سازه، ضریب همبستگی پیرسون رابطه منفی توانمندی فردی، اقدامات مراقبتی و استرس ادراک‌شده مادران در این خانواده‌ها را نشان داد (47/0 -= r ؛ 43/0 - = r ؛ 001/0> p). بعد از کنترل متغیرهای دموگرافیک، نتایج رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نشان داد که توانمندی فردی و مراقبتی، سطح استرس ادراک‌شده مادران را به‌طور منفی پیش‌بینی می‌کند. نتیجه‌گیری: افزایش توانمندی فردی و اقدامات مراقبتی مادران دارای فرزند مبتلابه سوءمصرف مواد در تمامی سنین با تعداد فرزندان و وضعیت اقتصادی، تحصیلی و تأهل متفاوت منجر به کاهش استرس خواهد شد.