دوره 4، شماره 3 - ( پاییز 1385 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 123-116 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahangarzadeh Rezaei S, Rahmani A R, Hemmati Maslak Pak M, Nosrati M, Nanbakhsh Z H, Khalilzadeh H. EFFECTS OF HOME EDUCATION ON PHYSICAL HEALTH STATUS OF HEMODIALYSIED PATIENTS. Nursing and Midwifery Journal 2006; 4 (3) :116-123
آهنگرزاده رضایی سهیلا، رحمانی علیرضا، همتی مسلک پاک معصومه، نصرتی مهین، نانبخش ژاله، خلیل زاده حمیده. بررسی تاثیر آموزش در منزل بر وضعیت سلامت جسمی بیماران تحت درمان با همودیالیز. مجله پرستاری و مامایی. 1385; 4 (3) :116-123

1- ، hemmatma@yahoo.com
  مقدمه: نارسایی مزمن کلیه به وجود نارسایی پیشرفته و غیر قابل برگشت کلیه که معمولاً پیشرونده است اطلاق می­شود. اقدامات درمانی در مورد مبتلایان به نارسایی مزمن کلیه پیشرفت فراوان داشته که از جمله آن می­توان همودیالیز را نام برد. همودیالیز تمام مشکلات این بیماران را حل نکرده، بلکه حتی عوارضی هم به دنبال دارد. بنابراین کسب برخی آگاهی­ها و مهارت­های جدید توسط آموزش برای ادامه فعالیت­های زندگی روزانه بیماران همودیالیزی ضروری می­باشد. با توجه به مطالب فوق پژوهشگران بر آن شدند که مطالعه­ای با هدف تعیین تاثیر آموزش در منزل بر وضعیت سلامت جسمی بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام دهند.   مواد و روش­ها : در این پژوهش نیمه تجربی 33 بیمار تحت همودیالیز به روش مبتنی بر هدف از میان جامعه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات فرم بررسی مشخصات دموگرافیک و چک لیست­های مربوط به بررسی وضعیت سلامت جسمی بود. نتایج توسط Paired t-test آنالیز گردید.   یافته­ها : نتایج این پژوهش نشان داد که قبل از آموزش وضعیت سلامت جسمی بیشتر (78/78%) واحدهای مورد پژوهش در سطح متوسط و بعد از آموزش وضعیت سلامت جسمی بیشتر (55/54%) آنان در سطح خوب بود. آزمون تی زوج تفاوت معنی­داری بین فشار خون سیتولیک، اضافه وزن بین دو دیالیز، سدیم، پتاسیم، کلسیم و هماتوکریت واحدهای مورد پژوهش قبل و بعد از آموزش نشان داد.   بحث و نتیجه­گیری : نتایج این مطالعه با نتایج مطالعات صورت گرفته در داخل و خارج کشورمان همخوانی دارد. لذا با توجه به نتایج حاصل از پژوهش، برنامه بازدید منزل به عنوان یک روش مهم و اساسی در مراقبت­های بهداشتی – درمانی بیماران تحت درمان با همودیالیز پیشنهاد می­شود.
واژه‌های کلیدی: آموزش، سلامت جسمی، همودیالیز
متن کامل [PDF 105 kb]   (2016 دریافت)