دوره 18، شماره 7 - ( مهر 1399 )                   جلد 18 شماره 7 صفحات 542-532 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zadi Akhule O, Nasiri formi E, Lotfi M, Memarbashi E, Jafari K. THE RELATIONSHIP BETWEEN OCCUPATIONAL HAZARDS AND INTENTION TO LEAVE THE PROFESSION AMONG PERIOPERATIVE AND ANESTHESIA NURSES. Nursing and Midwifery Journal 2020; 18 (7) :532-542
زادی آخوله امید، نصیری فرمی ابراهیم، لطفی مژگان، معمارباشی احسان، جعفری کسری. بررسی ارتباط مخاطرات شغلی و تمایل به ترک حرفه در پرستاران اتاق عمل و بیهوشی. مجله پرستاری و مامایی. 1399; 18 (7) :532-542

1- گروه پرستاری داخلی جراحی- اتاق عمل، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران (نویسنده مسئول) ، Omid.zd.axule73@gmail.com
2- گروه هوشبری و اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
3- گروه پرستاری داخلی جراحی- اتاق عمل، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4- دانشکده پیراپزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
5- دانشکده پرستاری و مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
پیش‌زمینه و هدف: کارکنان اتاق عمل به دلیل ماهیت شغلی، در معرض مخاطرات شغلی مختلفی هستند که این امر می‌تواند سبب ترک حرفه و عدم تمایل به ادامه فعالیت در آنان گردیده و بر اثربخشی نظام‌های بهداشتی تأثیر منفی بگذارد. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط مخاطرات شغلی و تمایل به ترک حرفه در پرستاران اتاق عمل و بیهوشی انجام شد. مواد و روش کار: این مطالعه توصیفی _همبستگی در سال 1398 و در بخش‌های اتاق عمل بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. جامعه پژوهش 250 پرستار اتاق عمل و بیهوشی بودند که با نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه پژوهشگرساخته مخاطرات شغلی در اتاق عمل و مقیاس پیش­بینی ترک حرفه بود. داده‌ها پس از گردآوری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 16 آنالیز شدند. یافته‌ها: بر اساس یافته‌های مطالعه، میزان آسیب‌های شغلی در پرستاران موردمطالعه با میانگین 8/11 ± 7/62 در سطح متوسط و میزان تمایل به ترک حرفه با میانگین 28/5±7/34، در سطح متوسط ارزیابی شد. در بین ابعاد مخاطرات شغلی، مخاطرات ارگونومیکی با میانگین 9/6±9/22 و مخاطرات شیمیایی با میانگین 6/4±2/10، به ترتیب به‌عنوان مهم‌ترین و کم‌اهمیت‌ترین منبع ایجاد آسیب‌های شغلی در اتاق عمل شناخته شدند. از میان ابعاد مخاطرات شغلی، بعد مخاطرات ارگونومیکی (r=0.185, P=0.03) و مخاطرات بیولوژیکی (r=0.160, P=0.045)، همبستگی مثبت و معنی‌داری با میزان تمایل به ترک حرفه داشتند. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، اتخاذ استراتژی‌های مناسب و سیاست‌های لازم توسط مدیران جهت کاهش حوادث شغلی و درنتیجه تمایل به ترک حرفه در کارکنان اتاق عمل ضروری به نظر می‌رسد.