Hasanvand A L, Arefnezhad M, Soleimani A. THE EFFECT OF DIVERSE CAREER PATH ON NURSES’ PSYCHOLOGICAL WELL-BEING (CASE STUDY: KHORRAMABAD PUBLIC HOSPITALS). Nursing and Midwifery Journal 2021; 19 (3) :207-221
URL:
http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4250-fa.html
حسنوند علی، عارف نژاد محسن، سلیمانی اسما. تأثیر مسیر شغلی متنوع بر بهزیستی روانشناختی پرستاران (مورد مطالعه: بیمارستانهای دولتی شهر خرمآباد). مجله پرستاری و مامایی. 1400; 19 (3) :207-221
URL: http://unmf.umsu.ac.ir/article-1-4250-fa.html
1- دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، دانشگاه رازی کرمانشاه (نویسنده مسئول) ، economy912@gmail.com
2- استادیار مدیریت، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی، دانشگاه جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (2179 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: با توجه به وضعیت بیماری کرونا و همهگیری آن، کادر درمان بهخصوص پرستاران، نقش کلیدی در کنترل و درمان اپیدمی کرونا دارند. با این تفاسیر باید بر نقش اساسی پرستاران بهعنوان بازوی قدرتمند بیمارستانها اذعان داشت. علاوه بر خدماتی که پرستاران به بیمار ارائه میدهند، نوع ارتباط و نحوهی برخورد آنها با بیماران تأثیر بسیار زیادی بر روند درمان و رضایت بیماران دارد که میتوان دریافت کیفیت برقراری ارتباط با بیمار و ارائه خدمات درمانی به او تحت تأثیر مستقیم رضایتمندی پرستار هست. رضایت و آرامش پرستاران تا حد زیادی تعیینکننده کیفیت مراقبتهای بهداشتی است لذا هدف این پژوهش بررسی تأثیر مسیر شغلی متنوع بر بهزیستی روانشناختی پرستاران در راستای بهبود بهرهوری آنها بوده است.
مواد و روش کار: این پژوهش ازنظر روش و ماهیت، توصیفی- همبستگی و ازنظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش حاضر پرستاران بیمارستانهای دولتی شهر خرمآباد در بازه زمانی مهرماه تا آذرماه سال 1399 میباشند. با توجه به اینکه حجم جامعه آماری 450 نفر بود بر اساس جدول مورگان حجم نمونه 210 نفر برآورد شد. روش نمونهگیری در این پژوهش بهصورت، نمونهگیری در دسترس، میباشد. برای جمعآوری اطلاعات، از پرسشنامههای استاندارد و جهت سنجش متغیر مسیر شغلی متنوع، از پرسشنامه بریسکو و همکاران (2006) و همچنین برای سنجش متغیر بهزیستی روانشناختی از پرسشنامه ریف (2002) استفاده گردید.. برای قابلیت اطمینان (پایایی) سازگاری درونی از دو معیار ضریب آلفای کرونباخ و قابلیت اطمینان سازه (پایایی ترکیبی) برای مناسب بودن مدل اندازهگیری استفاده شد. در این تحقیق برای سنجش روایی همگرا از میانگین واریانس استخراجشده (AVE) استفاده شد. شاخص GOF در مدل PLS راهحلی برای بررسی برازش کلی مدل بوده و بین صفر تا یک قرار دارد و مقادیر نزدیک به یک نشانگر کیفیت مناسب مدل هستند.
یافتهها: مقدار آلفای کرونباخ بهدستآمده بیشتر از 70/0 بود که نشاندهنده سازگاری درونی بالا میباشد. همچنین قابلیت اطمینان سازه (پایایی ترکیبی) بهدستآمده بیشتر از 70/0 بود و بر اساس نظر فورنل و لارکر (1981) از پایایی مناسبی برخوردار میباشد. همچنین بارهای عاملی برای گویهها بیشتر از 40/ 0 بود که بر اساس نظر هیر و همکاران ازنظر آماری معنیدار (قابلقبول) هستند. روایی همگرا زمانی وجود دارد که AVE از 5/0 بزرگتر باشد. مقدار همه AVE بهدستآمده در این مطالعه بیشتر از 50/0 بود که بر اساس نظر فورنل و لارکر نشاندهنده روایی همگرای مناسب میباشد. برای بررسی و آزمون مدل از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرمافزار PLS استفاده شد. با توجه به مقدار بهدستآمده برای GOF به میزان 595/0 برازش بسیار مناسب مدل کلی تأیید میگردد. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزار Smart PLS نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد فرضیه تحقیق تأیید میشود.
نتیجهگیری کلی: نتایج در سطح اطمینان 95% حاکی از آن است که مسیر شغلی متنوع تأثیر مثبت و معنیداری بر بهزیستی روانشناختی دارد. با توجه به نتایج تحقیق میتوان با دادن استقلال و آزادی عمل بیشتر به پرستاران بر بهزیستی روانشناختی پرستاران تأثیر مطلوب گذاشت. همچنین میتوان با ارتقای مهارتهای شخصی و تخصصی و ایجاد فضای خلاقیت در بیمارستانها بر نحوهی ارتباط و کیفیت خدمات ارائهشده توسط پرستارآنکه خود معلول رضایتمندی این قشر است تأثیر مثبت گذاشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مدیریت پرستاری