1- استادیار گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، rezayi.saeed10@gmail.com
2- کتری تخصصی، گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
چکیده: (2492 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: اختلال طیف اتیسم، یﮑﯽ از انواع اﺧﺘﻼلهای ﻓﺮاﮔﯿﺮ رﺷﺪی اﺳﺖ ﮐﻪ بهعنوان وﺧﯿﻢﺗﺮیﻦ و درعینحال ﻧﺎﺷﻨﺎﺧﺘﻪﺗﺮیﻦ اﺧﺘﻼل دوران ﮐﻮدﮐﯽ، ﻣﻄﺮح میشود. تعیین عوامل خطرزای این اختلال همیشه از اولویتهای متخصصان و پژوهشگران بوده است. لذا هدف از این پژوهش تعیین شیوع عوامل خطرزای دوران بارداری در بروز اختلالهای طیف اتیسم بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع پژوهشهای توصیفی بود. جامعه پژوهش را کلیه کودکان مبتلا به اختلال اتیسم تشکیل میدادند که به مراکز درمان شهر تهران مراجعه داشتند. حجم نمونه 310 نفر (109 دختر و 201 پسر) بود که با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شد. اطلاعات پژوهش با استفاده از چکلیست طبقهبندی بینالمللی عملکرد، ناتوانی و سلامت (ICF) جمعآوری شد. برای تحلیل دادهها از تحلیل دیداری، شاخصهای فراوانی و درصدی استفاده شد.
یافتهها: عواملی از قبیل بیماری زمینهای مادر، مصرف دارو در دوران بارداری، حساسیت فصلی مادر، فرزند دوم، تکقلو بودن، زودرس بودن، زردی در هنگام بارداری، دریافت واکسن سهگانه، دریافت واکسن MMR، داشتن سابقه NICU و انکوباتور، خونریزی مادر در سه ماه اول بارداری، دیابت در زمان بارداری، سابقه پارگی کیسه آب در هنگام بارداری، سابقه تیروئید، اضافهوزن مادری، سابقه ویار در هنگام بارداری، سابقه تهوع، داشتن جراحی در زمان بارداری، استرس در هنگام بارداری، زایمان سزارین، بارداری ناخواسته، کمبود آهن در زمان بارداری، نسبت فامیلی، مشکلات خانوادگی، فتوتراپی و اضافهوزن نوزاد شناسایی شد. بر اساس شاخص درصدی، دریافت واکسن MMR با 91 درصد و دیابت در زمان بارداری با 27 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین شیوع را داشتند.
بحث و نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این پژوهش نشان داد که برخی از عوامل دوران بارداری در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم شیوع بالاتری دارند. بنابراین، پیشنهاد میشود عوامل خطرزای اختلال طیف اتیسم در مادران باردار شناسایی شود و متخصصان در این حوزه غربالگریهای مرتبط را طرحریزی نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانپزشکی- روان شناسی